A bringázás nem világnézeti kérdés

B RKL20220528020
2022.10.19. 12:15
Sokaknak úgy tűnhet, hogy napjaink modern motorizált világában az emberek többsége autóval jár, ám ez tévhit. Tény ugyan, hogy a nagyvárosokban a közterületek jelentős részét gépjárművek foglalják el, de a magyarok 63 százaléka elsősorban mégsem autóval közlekedik – derül ki egy most közzétett közvélemény-kutatásból.

A magyar lakosság 16 százalékának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, állapította meg az Így bringázik Magyarország 2022 országos reprezentatív kutatása.

A felmérést az Aktív Magyarország támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián készítette, háromezer fős, Magyarország felnőtt lakosságát reprezentáló mintavétellel.

Sok még a teendő 

A kerékpározásért csak úgy lehet hatékonyan dolgozni, ha tudjuk, hol tartunk, és rendszeresen mérjük a változást, ehhez az Így bringázik Magyarország kutatásunk az egyik legfontosabb mérőeszközünk

– közölte Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, hozzátéve, hogy a megnövekedett gépjárműforgalom negatív hatással van a kerékpározók biztonságérzetére, és a kijelölt infrastruktúra hiánya továbbra is nagy visszatartó erő.

Azt is elmondta, hogy a kerékpározás elterjedése érdekében a többség támogatja, hogy az állam és az önkormányzatok többet költsenek a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. 

A kutatás megerősítette, hogy sok tennivaló van még annak érdekében, hogy a kerékpározás körülményei javuljanak Magyarországon, és minél többen, gyakrabban válasszák a kerékpárt a mindennapi közlekedésben.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár mindezt azzal egészítette ki, hogy a gyengébb közlekedők védelme és a 1,5 méter előzési oldaltávolság rögzítése a KRESZ-ben kiemelt fontosságot élvez, és a társadalmi támogatottsága is magas.

Aki teker, pártállástól függetlenül teker

A kutatás szerint a megkérdezettek többsége pártállástól függetlenül szükségesnek tartja a kerékpározás és a gyaloglás biztonságosabbá tételét. Az is kiderül, hogy a pártválasztás nincs összefüggésben a kerékpárhasználati szokásokkal, a nagyvárosokban sem elsősorban az ellenzéki beállítottságúak kerékpároznak, hanem pártállástól függetlenül bárki.

(Borítókép: Róka László / MTI)