Eurostat: Európa élmezőnyében több magyarországi régió

2022.10.19. 09:31
Az Eurostat napokban közzétett elemzése szerint a világjárványt követő visszaesés után a teljes népességhez képest élénkebb tempóban javult a fiatalok munkaerőpiaci helyzete Európában. A 15–29 évesek foglalkoztatási szintje 2010 óta Magyarországon nőtt a második leggyorsabb, az uniós átlagot tízszeresen felülmúló ütemben. A 2021-es adatsorok alapján az ifjúsági munkanélküliség három, az általános ráta két hazai régióban is a legalacsonyabbak közé tartozik a kontinensen – ismertette szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az elmúlt évtized elején Magyarországot a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét tekintve is az Európai Unió sereghajtói között tartották számon. A munkaalapú gazdaság eredményes kiépítésének köszönhetően foglalkoztatási rátájuk 12,8 százalékponttal javult 2010 óta. Az 1,3 százalékpontos uniós átlaghoz képest ez mintegy tízszer gyorsabb ütemű növekedést jelent, 

Litvánia után a második legjobb teljesítményt takarja a tagállamok összevetésében.

Alacsony az ifjúsági munkanélküliség

Cseh és lengyel régiók mellett a hazai központi, a nyugat- és a közép-dunántúli régióban is a legalacsonyabbak közé tartozó, 5 százalék alatti ifjúsági munkanélküliségi adatokat mértek 2021-ben. Míg a baloldali kormányzás végén ez a mutató országosan 30 százalék körül alakult, mára kevesebb mint a harmadára csökkent.

A Közép- és Nyugat-Dunántúlon a teljes népesség munkanélküliségi rátája is a legkedvezőbbek közé tartozott tavaly Európában. A 2,1-2,2 százalékos szintet hasonlóképpen csak cseh- és lengyelországi régiók produkálták a közel kétszáz uniós régió közül.

2022 nyarán csúcsra járt a hazai foglalkoztatás, először fordult elő, hogy három egymást követő hónapban is 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon

– mondta el Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár, aki hozzátette, a kormány foglalkoztatási programjaiban kiemelten támogatja a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedését.

Kutnyánszky Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg elérhető lehetőségek közül a legnépszerűbb a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása. A két hónapja futó konstrukcióban mostanáig több mint 8700 álláskereső felvételéhez igényeltek állami bérköltség-hozzájárulást, közülük több mint háromezren 25 év alattiak.

Az eddig megigényelt forrásmennyiség mintegy harmada, 2,6 milliárd forint fiatalok munkába állásában hasznosulhat. A korosztályba tartozóknak minden eddiginél inkább megéri dolgozniuk, hiszen az idei év elejétől mentesültek a személyi jövedelemadó megfizetése alól

– hangsúlyozta az államtitkár.