Az energiaválság évekkel repítheti vissza az időben Magyarország kisebb településeit

Képernyőfotó 2022-10-20 - 11.04.41.png
2022.10.20. 11:23
Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt a kisebb településeken egyre több szolgáltatást szüntetnek meg ideiglenesen – de akár véglegesen is. Somogyban bezár több falusi takarék-pénztár fiók is, ez pedig leginkább az idősek számára teszi nehézkessé az ügyintézést.

Az energiaválság miatt több ügyészi épületet is bezárnak vagy adott esetben átköltöztetnek az egész országban. Bezárják a helyi takarékot, megszűnik a szolgáltatás Somogyszobban – közölték a Nagyatádhoz közeli település illetékesei. A helyiek szerint sok kényelmetlenséget fog nekik okozni ez a döntés. 

A lakosság kénytelen lesz megoldást találni a problémára, mert – mint mondják – időnként mindenkinek igénybe kell vennie ezeket a szolgáltatásokat. Van, akinek a lánya intézi az ügyeit az interneten keresztül, de olyan is akad, akinek félórás buszutat kell tennie e közeli településig. 

Két hét múlva a segesdi takarékot is bezárják. A polgármester szerint még mindig sok az olyan banki ügylet, amelyhez meg kell jelenni személyesen – írja az ATV

Ezek a lehetőségek megszűnnek, és, mondjuk, ha valaki hitelt szeretne felvenni, vagy vissza szeretné fizetni a hitelét, ugye akkor majd mind Nagyatádon kell intézni ezeket az ügyeket, és ugye a mai üzemanyagárak mellett nem lesz egy egyszerű feladat ezeket intézni

– fogalmazott a döntéssel kapcsolatban a település polgármestere, Bence Imre. A takarékosság azonban nem csak az ilyen jellegű szolgáltatások esetében jelentkezik, mert az ügyészségeknek is összébb kell húzniuk a nadrágszíjat. 

Az átszervezések az ország szinte minden részét érintik annak érdekében, hogy a kisebb területtel csökkenteni tudják az energiaköltségeiket. 41 ügyészség csak heti három napon keresztül üzemel mostantól, másoknak pedig új, ideiglenes címre kell költözniük. 

(Borítókép: A somonyszobi Takarékbank. Fotó: Google Street View)