Lecsavarják a fűtést a BME-n

B RKL20220314061
2022.10.20. 06:55
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több intézkedésről, korlátozásról is döntött az energiatakarékosság jegyében.

Az Index is beszámolt róla, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem augusztus végén a környezetbarát és energiatakarékos működés érdekében közös felhívást tett közzé. A fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium energiamegtakarítási intézkedési terv készítésére kötelezte az egyetemet.

„Az energiatakarékosság közös felelősségünk, az energiatudatos magatartás mindannyiunk ügye. Az energiaellátási válsághelyzet kezelésében számítunk minden egyetemi polgár közreműködésére” – állt a BME akkor kiadott közleményében.

Az egyetem vezetősége az energiafelhasználás csökkentése érdekében javaslatokat, ötleteket várt, kedden pedig ismertette a meghozott intézkedéseket a beérkező észrevételeket figyelembe véve.

A rektori-kancellári közös utasításra bevezetett energiatakarékossági rendelkezések hatályba lépésének napja október 18-a. A legfőbb döntések, korlátozások a következők:

  • a használatimelegvíz-szolgáltatást – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (pl. öltözők) kivételével – korlátozzák, adott esetben szüneteltetik;
  • korlátozzák a közvilágítás intenzitását az egyetem területén;
  • a nem technológiai célú klímaberendezéseket lekapcsolják;
  • a BME épületeiben időszakosan korlátozzák a fűtési szolgáltatást: hétfőnként, keddenként, szerdánként és csütörtökönként 18 óra és másnap reggel 6 óra között, valamint péntekenként 15 órától a következő hét hétfő reggel 6 óráig;
  • az egyes létesítményekben tilos a kiegészítő egyedi elektromos fűtőberendezések (pl. hősugárzók, olajradiátorok), valamint a komfortcélú egyedi klímaberendezések használata fűtés céljából;
  • a strandröplabda- és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat nem állítják fel a Bogdánfy úti sporttelepen, de a sportközpont mellett a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is üzemelnek;
  • a balatonlellei ifjúsági tábort és a gödi mérőtelepet téliesítik, a fűtési időszakban pedig bezárják;
  • a Balatonfüredi Tudáscentrumot temperáló fűtésre állítják át, a létesítmény használata kizárólag célzottan (az előzetesen tervezett és ide szervezett események időszakára) biztosított.

A BME-n bevezetett energiatakarékossági intézkedések 2023. április 15-ig érvényesek.

Több magyar egyetem is spórol

Korábban írtunk arról is, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ugyancsak takarékosságra törekszik az energiaválság miatt, valamint a drasztikus közüzemi költségnövekedés mérséklésére.

Több más hazai felsőoktatási intézmény is arra kényszerült az elszabaduló energiaárak miatt, hogy korlátozza bizonyos szolgáltatásait, ilyen lépésekre szánta el magát a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is.

(Borítókép: Róka László / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás