Benyújtották a törvényjavaslatot, a diplomához kötött nyelvtudást az egyetemen kell elsajátítani

DBZOL20190109001
2022.10.20. 11:46
Mint ismert, nem minden diplomához lesz kötelező a nyelvvizsga, ahol azonban a végzettség megszerzéséhez kötik az idegennyelv-ismeretet, azok az intézmények maguk lesznek felelősek ennek oktatásáért és az elvárt tudásszint felméréséért – derült ki a most benyújtott, a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatból.

Csák János innovációs és kulturális miniszter júliusban jelentette be, hogy átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert 2024 szeptemberétől, és eltörlik a diploma megszerzéséhez elvárt nyelvvizsga-kötelezettséget.

A tárcavezető akkor arra is kitért, hogy a nyelvvizsgáztatás mellett a nyelvoktatásban is autonómiát adnak az egyetemeknek – írja a hvg.hu. Kedd éjjel benyújtották a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatot, amelyben mindezt részletezik. 

Mostantól az adott felsőoktatási intézménynek kell majd arról gondoskodnia, hogy a nála megszerezhető szakképzettséghez szükséges nyelvet megszerezzék a hallgatók

– írják. Ami azt jelenti, hogy a diplomához elvárt nyelvismeretet a tantervbe beépítve az intézmény oktatja, és a vizsga lehetőségét is meg kell teremteniük, ami lehet államilag elismert nyelvvizsga vagy egyéb tudásszintmérés. 

A kormány ezt a lépést azzal indokolta, hogy a nyelvvizsga nem biztosít a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő szaknyelvi ismeretet. Célszerűbbnek tartották a végzettséghez igazodó idegennyelv-tudás oktatását a felsőoktatási intézmények hatáskörébe helyezni, ahogy az elvárt tudásszint ellenőrzését is.

(Borítókép: Hallgatók vizsgára készülnek a fővárosi Corvinus Egyetemen 2019. január 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)