Levelüket megírták, sztrájkbizottságot akarnak a szakszervezetek

2022.10.20. 10:32
Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

2022. október 7-én a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága kezdeményezte az Orbán Viktornak írt nyílt levelében – a sztrájkról szóló törvény alapján –, hogy járjon közben a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívásában. Levelükre eddig nem kaptak választ, holott a sztrájktörvény a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő.

Álláspontunk szerint ezt a kormányoldal megsérti, mivel hónapokig nem hajlandó a határozatlan idejű sztrájk alatt a szakszervezetekkel egyeztetni

– áll abban a nyílt levélben, amelyet Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közösen írt.

A béremelésről szóló követelésünkről, az ezzel kapcsolatos ígéretről csak a Kormányinfón, 2022. október 13-án tett bejelentésből szereztünk tudomást

– írják, és hozzáteszik, a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.

Legközelebb október 23-án, vasárnap lesz olyan országos sztrájknap, amelyet a két szakszervezet közösen hirdetett meg. Erre október 20-án délután négy óráig lehet jelentkezni a tanároknak az intézményvezetőknél – mondta érdeklődésünkre Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja.

Az ellenzéki pártok és politikusok után a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteit, illetve egy diákszervezetet kérdeztünk arról, hogy a pártpolitika milyen formában segíthet a szolidaritási akciókban – erről szóló cikkünket itt olvashatja.