Ártatlannak mondta ki a bíróság az Index volt újságíróját

2022.10.21. 10:29
Megnyerte a közmédia elleni perét Dezső András, aki még 2018-ban, az Index újságírójaként írt cikket a közmédia egyik riportjáról.

A közmédia a 2018-as választási kampány előtt közölt riportot egy Svédországból hazatelepült magyar nővel, aki azt állította: azért volt kénytelen Magyarországra visszaköltözni, mert a bevándorlók miatt nagyon rossz lett a közbiztonság Svédországban. Az interjút a közmédia több alkalommal is közölte – azonban, mint kiderült, számos releváns információt elhallgattak. 

Dezső András egy nyilvánosan elérhető svéd adatbázisban kereste ki az illető adatait, és így derítette ki, hogy a nőt számos alkalommal elítélték Svédországban különféle bűncselekmények (többek közt rágalmazás) miatt, mielőtt hazatelepült. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nő ezen ítéletek fényében nem feltétlenül szavahihető.

A cikk megjelenése után a rendőrség hivatalból nyomozást rendelt el Dezső András ellen, és  személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg. Az újságíró a kihallgatáson azzal védekezett, hogy az adatokat egy nyilvánosan elérhető adatbázisból szerezte meg.

AZ ÜGYÉSZSÉG VÉGÜL SZEMÉLYES ADATTAL VALÓ VISSZAÉLÉS ÉS RÁGALMAZÁS MIATT IS VÁDAT EMELT ELLENE. 

Az első fokon eljáró bíróság a különleges személyes adattal való visszaélés vádpontjában felmentette, de rágalmazásért elítélte őt, és kötelezte a félmillió forintos bűnügyi költség megtérítésére.

A hvg.hu szerint az ügy másodfokon történő tárgyalása szerdán zárult le. Annak eredményeképp a bíróság végül megváltoztatta az ítéletet, és a rágalmazásban is ártatlannak mondta ki Dezső Andrást. A döntés után az ügyészség először három nap gondolkodási időt kért, majd csütörtökön tudomásul vette a másodfokú ítéletet,

ezáltal pedig Dezső Andrást jogerősen felmentették a vádak alól.

Az ítélet szerint tehát az Index volt újságírója nem élt vissza a nő személyes adataival, és nem is rágalmazta őt azáltal, hogy közölte a nyilvánosan elérhető és (a közmédia riportja után) egy közérdekű ügyhöz kapcsolódó adatokat.

Dezső András jogi képviseletét az Index által megbízott jogász látta el a perben.