Bezárt épületek, letekert fűtés, kikapcsolt meleg víz

B RKL20180407019
2022.10.21. 16:16
A felsőoktatási intézményeket sem kíméli az energiaválság, cikkünkben öt egyetem energiatakarékossági intézkedéseit mutatjuk be.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hallgatói Önkormányzata Facebookon tette közzé, hogy takarékossági okokból hogyan változik az egyetemi élet a téli időszakban. A Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével december 17. és február 11. között bezárják a kollégiumokat. Az egyetemi épületek – a Szárnyépület kivételével – december 19. és január 9. között lesznek zárva. Az egyetemi épületeket – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket – 18 Celsius-fokos hőmérsékletre lehet felfűteni. Az uszoda december 19. és január 31. között zárva lesz.

A rektori utasításban többek között az alábbiak is szerepelnek:

 • Az Orczy park világítása minden este 20 órától másnap reggel 6 óráig le lesz kapcsolva.
 • Csökkentik az egyetem épületeiben használt meleg víz hőmérsékletét.
 • A meleg levegős kézszárítókat kikötik.
 • A világítótestek számát 50 százalékkal csökkentik.
 • Saját használatú informatikai, kommunikációs eszközök egyetemi objektumban történő hálózati töltése nem megengedett.

Oktatási kérdésekről is döntött az NKE vezetése: ahol a tanterv lehetővé teszi, preferálni kell a hallgatók teljesítményének évközi értékelését, a jegymegajánlást. Alkalmazni kell a távolléti vizsgáztatást lehetővé tévő rendelkezéseket is, szükség esetén a tavaszi félév távolléti oktatással indul.

Letekert fűtés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori-kancellári közös utasításában olvashatunk az energiatakarékossági intézkedések első üteméről.

 • Az egyetem épületeiben és létesítményeiben a fűtési szolgáltatás időszakosan korlátozásra kerül: hétfő, kedd, szerda és csütörtök 18.00 és másnap 6.00 óra között, valamint péntek 15.00 órától következő hét hétfő reggel 6.00 óráig.
 • Az egyetem területén, létesítményeiben tilos a kiegészítő egyedi elektromos fűtőberendezések (például hősugárzók, olajradiátorok) használata, továbbá a komfortcélú egyedi klímaberendezések fűtési célú használata.
 • Az egyetem területén a közvilágítás intenzitása korlátozásra kerül.
 • A nem technológiai célú klímaberendezéseket lekapcsolják.
 • A használatimelegvíz-szolgáltatás – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (például öltözők) – kivételével korlátozásra, illetve szüneteltetésre kerül.

Az Egyetem Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda és a teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrak nem kerülnek felállításra, ugyanakkor a Sportközpont és a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is működnek. A Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet téliesítik, ezeket a fűtési időszakban bezárják.

Kézmosás csak hideg vízzel

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az alábbi intézkedésekkel próbálják 25 százalékkal csökkenteni a földgáz-, távhő- és villamosenergia-fogyasztást:

 • Az egyetem oktatótermeiben, irodáiban, valamint a kollégiumi lakószobákban és fürdőhelyiségekben a fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladja meg a 20 Celsius-fokot. A közlekedő- és mellékhelyiségekben maximum 18 Celsius-fok, az orvosi rendelőkben maximum 22 Celsius-fok lehet.
 • Megtiltják az egyéb, alternatív fűtési célú eszközök használatát, és elrendelik, hogy a magántulajdonú fűtőeszközöket a tulajdonosaik haladéktalanul távolítsák el az egyetem által üzemeltetett épületekből. Az egyetem tulajdonában lévő alternatív fűtőeszközök üzemeltetését sem engedélyezik.
 • Az egyetem épületeiben található használatimelegvíz-ellátást megszüntetik, a meleg levegős kézszárítókat áramtalanítják.
 • A nem munkavégzéshez szükséges eszközök hálózati töltése egyetemi hálózatról nem megengedett.
 • Gyakran, de csak pár percig lehet szellőztetni, hogy a falak és a berendezési tárgyak ne hűljenek le.

Az egyetem Szentkirályi utca 26. szám alatti épülete 2022. október 16-tól 2023. április 15-ig zárva van, a Mikszáth Kálmán téri, valamint az esztergomi Majer István úti telephelyek december 19. és február 27. között lesznek zárva. Az egyetem december 19. és január 9. között nem nyit ki. Döntöttek az őszi és a tavaszi szünet törléséről is.

Az intézkedések kihirdetése mellett az egyetem létrehozott egy külön e-mail-címet, ahová az energiamegtakarítási javaslatokat és észrevételeket várják.

A használaton kívüli termekben még hidegebb lesz

A Budapesti Gazdasági Egyetem energiamegtakarítási intézkedéseinek főbb pontjairól a hallgatói önkormányzat számolt be:

 • A kollégiumok esetében korlátozó intézkedések bevezetésére csak a használati meleg víz hőmérsékleténél kerül sor, ez központilag 38 Celsius-fokra lesz beállítva.
 • Az egyetem zárt tereiben lévő irodák, oktatási helyiségek fűtési hőmérséklete 18-20 Celsius-fok közé kerül beállításra.
 • A közlekedőkben, a mellékhelyiségekben, egyéb helyiségekben 18 Celsius-fok hőmérséklet lesz beállítva.
 • Az oktatási és egyéb, munkaidőn kívüli időben (a kollégiumok kivételével) az összes épületben, valamint az online oktatás miatt nem használt tantermekben a fűtési hőmérséklet 15 Celsius-fok lesz, amit az oktatás és a munkavégzés kezdetére 18-20 Celsius-fok közé kell felfűteni.
 • Sportlétesítményekben a fűtési hőmérséklet 18 Celsius-fok lehet.
 • A WC-ben, mosdóhelyiségekben a használatimelegvíz-szolgáltatás megszűnik.
 • A sportlétesítmények zuhanyzóiban, fürdőhelyiségeiben a használati meleg víz hőmérséklete 38 Celsius-fok lesz.
 • A helyiségek napi szellőztetése során törekedni kell a hőmegtakarításra, ezért javasolt az egyszeri, rövid időtartamú, teljes helyiséget átöblítő szellőztetés.

Derékmelegítő plédek a dolgozóknak

„Dolgozói körlevélben tájékoztatta a Debreceni Egyetem oktatóit, kutatóit és dolgozóit az intézmény kancellárja az energiafogyasztás mérséklését célzó beavatkozási lehetőségekről. Az intézkedések október 1-jétől a tanulmányi időszak végéig, december 9-ig hatályosak, és nem korlátozzák az oktatási, illetve vizsgáztatási tevékenységet” – olvasható az egyetem közleményében, amelyben úgy fogalmaztak:

október elsejétől az egyetemi használatú épületekben soha nem látott mértékben megemelkedik egyes energiaforrások költsége. Mind a gázfogyasztás, mind a távhőfelhasználás sokszoros áron vehető igénybe, ami jelentős kihatással lesz mindennapjainkra, ezért kéri az intézmény az egyetemi polgárok együttműködését és megértését az energetikai intézkedések betartásával kapcsolatban.

Rendkívül fontosnak nevezték, hogy minden erejükkel keressék az észszerűsítési és megtakarítási lehetőségeket, mert „a költségnövekedés nagysága az egyetem likviditását meghatározóan befolyásolja, miközben közösen szeretnénk biztonságban tudni hónapról hónapra a bérek kifizetésének fedezetét”. A Debreceni Egyetem a tanulmányi időszak végéig, december 9-ig hőmérséklet-csökkentéssel és egyéb takarékossági intézkedésekkel él, de nem korlátozza az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet.

A csökkentett hőmérsékletű épületekben ülőmunkát végzők számára az egyetem munkavédelmi eszközként derékmelegítő plédeket rendelt, és azt kérik, hogy mindenki az új helyzetnek megfelelő öltözetet viseljen.

(Bortókép: Az egyik tanterem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa új oktatóépületében a VIII. kerület Üllői út 82.-ben. Fotó: Róka László MTVA / Bizományosi / MTI) • Tippek
 • Babaváró hitel