Tévés nyereményjáték után vizsgálódik a GVH

B RKL20210814007
2022.10.21. 13:03
Eljárást indított a GVH az ATV ellen. A feltételezés szerint a tévétársaság a Heti Napló Sváby Andrással című műsora alatt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ATV-vel szemben, mivel a Heti Napló című műsor közönségszavazásához kapcsolódó nyereményjátékában a csatorna vélhetően megtéveszti a fogyasztókat – közölte a GVH.

A versenyfelügyeleti eljárást az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel (ATV) szemben indították, mivel a tévétársaság a Heti Napló Sváby Andrással című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben.

Mint írták, a műsorhoz kapcsolódó játék alatt a nézők SMS-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket. Emiatt úgy vélik, a tévétársaság megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat.

Ugyanakkor az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ATV a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezzel a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított idő 3 hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható

– fogalmazott a Gazdasági Versenyhivatal. 

Az ATV is reagált

Az ATV sajtószolgálata az üggyel kapcsolatban azt írta, a Heti Napló Sváby Andrással című műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek. Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte, és azt a megoldást választotta, hogy mindazt, amit tévesen kapott volna, és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta a nyertesnek. Aláhúzták: más jellegű működési hibáról pedig nincs tudomása a televíziónak.

Öt éve, amióta a műsor megy, csak ez az egy panasz érkezett, ami rendezésre is került. Kár nem érte nézőinket. A GVH ennek ellenére a közönségszavazás miatt egy újabb eljárást is indított a fogyasztók megtévesztésére hivatkozással. Az erről szóló tájékoztatásukban azonban tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások kisorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek

– fogalmaznak a közleményben. Hozzátették: a nyereményjáték szabályait az ATV a saját honlapján közzétette, a szavazás, a sorsolás és a nyeremények kiosztása ezen szabályoknak megfelelően történik. A műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt.

Bízunk benne, hogy a versenyfelügyeleti eljárás eredménye is megállapítja, hogy Magyarország egyik legnézettebb tájékoztató műsorának ez a szegmense is jogszerű

– zárta a csatorna sajtószolgálata.

(Borítókép: A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén az V. kerületi Alkotmány utcában  2021. augusztus 14-én. Fotó: Róka László  / MTI)