Szabó Tímea: A miniszterelnök és kormánya lemondott az emberekről

20220402171021 PAP 9696
2022.10.21. 14:42
A szociális törvényhez benyújtott kormányzati módosító javaslatból kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya lemondott az emberekről – fogalmazott pénteki, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd frakcióvezetője.

Szabó Tímea hangsúlyozta: a hatályos jogszabályban az áll, hogy a szociális ellátás elsősorban az állam és az önkormányzatok feladata. A módosító javaslat azonban kimondja, hogy elsősorban az egyén a felelős, aztán „rátolja” az ellátás felelősségét a karitatív szervezetekre, az egyházakra, az önkormányzatokra és csak „a sor legeslegvégén” szerepel az állam – emelte ki a képviselő. A módosító indítvány visszavonását kérő frakcióvezető úgy fogalmazott:

Orbán Viktor és kormánya szerint a bajbajutottaknak való segítségnyújtás egy kommunista dolog.

A politikus egyúttal emlékeztetett: pártjuk már benyújtotta azt a javaslatot, amely a következő négy hónapban havi ötvenezer forint rezsitámogatást juttatna minden olyan háztartásnak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az átlagbér szintjét.

Azt is kérte a kormánytól, hogy nyújtson támogatást a lakóépületek energiahatékonysági felújításához, és indítson olyan képzési programot, amelynek résztvevői a későbbiekben a megújulóenergia-szolgáltatás fejlesztéséért dolgozhatnak.