Áttér a négynapos munkahétre Tatabánya

BJASZ20171008030
2022.10.21. 06:46
Komárom-Esztergom megyeszékhelye csütörtöki közgyűlésén úgy döntött, áttér a négynapos munkahétre. Tatabánya városüzemeltetési cégei egymilliárd forintos költségnövekedésre számítanak.

Az energiaárak növekedése miatt Tatabánya önkormányzata négynapos munkahetet vezet be a városházán, két igazgatási szünetet rendelnek el, valamint időszakosan bezár az élményfürdő – döntött a megyeszékhely közgyűlése csütörtöki ülésén.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester a közgyűlésen elmondta, a megnövekedett közüzemi költségek miatt 700 milliós forintos az önkormányzati intézmények többletigénye. 

A városüzemeltetési cégek egymilliárd forintos költségnövekedésre számítanak.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a kiadások csökkentéséért a városházán november 1-től április 15-ig négynapos munkahetet vezetnek be, napi tízórás munkaidővel, valamint december 23-tól január 2-ig és március 13-tól 17-ig igazgatási szünetet rendelnek el. Március 31-ig csak a hosszú hétvégéken és az iskolai szünetekben lesz nyitva a város élményfürdője, valamint a téli időszakra bezárják a bányászati szabadtéri múzeumot.

Kicsavarják az izzókat

A takarékossági intézkedések részeként a városházán minden második izzót kicsavarnak, a megmaradókat energiatakarékos világítótestre cserélik, tetőszigeteléssel látják el a gázfűtést használó óvodákat, a házasságkötéseket a polgármesteri hivatal nagytermében tartják, amelyet csak időszakosan fűtenek.

Az előterjesztés szerint jövőre a gázfelhasználás 22 százalékos, valamint a távhő és a villamos energia 15 százalékos csökkentése mellett a kiadások növekedése elérheti az 1,2-1,7 milliárd forintot – írta az MTI. 

Egyre többen döntenek a négynapos munkahét mellett

Legutóbb  a legnagyobb magyar könyves cég döntött úgy, hogy csökkenti a munkanapok számát. 

A Libri–Bookline-nál október 1-jétől vezették be a 34 órás munkahetet, a felszabadult egy napban pedig a munka és magánélet kiegyensúlyozására, valamint a szellemi feltöltődésre adnak lehetőséget a munkatársaknak. 

A módszer idén nyár óta futótűzként terjed a magyar vállalkozások között, hatékonyságát pedig már számos kutatás bizonyította.  A bércsökkentés nélküli négynapos munkahétnek köszönhetően a családok évente körülbelül egymillió forintot takaríthatnának meg a gyermekgondozási és utazási költségeken – állítja egy brit kutatóintézet.

(Borítókép: Tatabánya térsége. Fotó: Jászai Csaba / MTI)