A természetvédelmi területeket féltik a zöldek

D ABA20101009015
2022.10.21. 20:59
Az LMP és a Greenpeace követeli, hogy vonják vissza a védett területek értékesíthetőségéről szóló most benyújtott törvényjavaslatot, ugyanis felháborítónak tartják természeti értékeink kiárusítását.

Az LMP szerint ez a fakitermelést engedélyező rendelet után a következő, természeti értékeinket romboló törvényjavaslata a kormánynak, amit pár napja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlés elnökének. 

Ha tehát valakinek egy szép nemzetipark-darabkára vagy mondjuk a közeli tájvédelmi körzet egy szeletére fájna a foga, akár meg is vásárolhatja azt magának. Ez a felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink gátlástalan kiárusítása.

– reagált a javaslatra a Greenpeace, és követelik a visszavonását. 

„Az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról” címet viselő indítvány 10. cikkelye szerint a védett területek értékesíthetők lennének, egy kikötéssel, hogy betartják az adott nemzeti park területre vonatkozó szabályozását. 

A vevőnek csupán annyit kell tennie, hogy megígéri a szerződésben, hogy vigyázni fog a területen található természeti értékekre, és erről időnként írásban is beszámol

– kommentálta a környezetvédelmi szervezet. 

A „művelés alól kivett védett természeti területek” lehetnek például bányák, utak, mocsarak vagy árkok, de ezeket már rég visszabitorolta a természet. „Van olyan felhagyott bányánk, ahol rendkívül ritka uráli bagoly él, értékes, kiszáradással fenyegetett, de még meglévő mocsarak, a csatornapartokon pedig gyakran óriási a biológiai sokféleség, rovarok, békák, siklók és madárfajok tucatjai élhetnek ezeken a helyeken” – hangsúlyozta a Greenpeace. Az Alkotmánybíróság ugyan a Natura 2000 eladása kapcsán kimondta, hogy a védettségi szint nem csökkenhet az országban, a szervezet ezzel szemben úgy látja, hogy a tulajdonjog átruházásával pont ez valósulhat meg, mert csak felügyeleti joga, de jogérvényesítési joga nem lesz az adott terület felett. 

Az LMP szerint ha valóban megszavazza a parlament a javaslatot, az éppúgy többezres tüntetéshez vezethet, mint ahogy a fakitermelésre vonatkozó engedmények esetében történt, amit a párt szerint a több tízezres tiltakozó aláírás miatt vontak vissza részben. 

Az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás bizonyosan nem a Fidesz-kormánynál kezdődik, és még bizonyosabban nem a védett természetvédelmi területeknél. Csak azt tudjuk üzenni a kormánynak, hogy most még nem késő visszavonni ezt a javaslatot.

A közleményükben említettek szerint máskülönben borítékolható lesz a társadalmi tiltakozás.

(Borítókép: Manek Attila / MTI)