Az 1956-os forradalomra emlékezik hétvégén az ország, több program is várja az érdeklődőket

PAP 3755
2022.10.22. 07:33
A központi rendezvényeken kívül országszerte és a határon túl is tartanak koszorúzásokat, megemlékezéseket helyi önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok az 1956-os magyar szabadságharc évfordulóján. Az esemény alkalmából ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum és szombaton és vasárnap fényfestéssel díszítik a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a műszaki egyetem és a Terror Háza épületét.

Országszerte és a határon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulóján. A központi programok Budapesten és Zalaegerszegen lesznek. A zalai megyeszékhelyen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján vasárnap mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

Szombaton a szokásoknak megfelelően a műegyetemi emlékműnél kezdődik a megemlékezéssorozat. Az egyetemről 16 órakor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre.

Vasárnap, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között idén is meg lehet tekinteni a Szent Koronát.

Bárki gyertyát gyújthat

Ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál bárki gyertyát gyújthat. Egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál. Szombaton és vasárnap is fényfestéssel díszítik a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a műszaki egyetem és a Terror Háza épületét.

A központi rendezvényeken kívül országszerte és a határon túl is tartanak koszorúzásokat, megemlékezéseket helyi önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok. 

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell készülni.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit az alaptörvény is megerősített – írta az MTI. 

Sok helyen lesz lezárás 

A megemlékezés miatt számos közlekedési változás lesz érvényben október 22. és 23. között Budapesten. Vasárnap, azaz 23-án 

Orbán Viktor Zalaegerszegen mond beszédet

Mint arról korábban beszámoltunk, a miniszterelnök október 23-án a zalaegerszegi Mindszentyneum (más néven: Mindszenty József Látogatóközpont) ünnepélyes átadásán mond beszédet. De a kormánypártok idén nem szerveznek központi megemlékezést az október 23-ai forradalom évfordulóján – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Ugyanakkor az emléknapon újabb tüntetést szerveznek  a pedagógusok melletti kiállásként. A budapesti megmozdulást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelentette be, továbbá azt is közölte, hogy munkabeszüntetésre készülnek, a következő sztrájknap október 27-én lesz.

Az október 23-i tüntetés Facebook-eseménye szerint a másik szervező az ADOM Diákmozgalom.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)