Önkormányzati épületeket adhatnak el az energiaválság miatt Pécsen

2022.10.22. 05:48
A pécsi önkormányzat múlt héten kedden jelentette be, hogy intézményeivel, cégeivel és szakértőkkel előzetesen egyeztetve átfogó energiatakarékossági csomagot készített elő. A pontos intézkedéseket a pénteki közgyűlésen fogadták el.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy az eredeti intézkedéscsomagot több pontban módosították. A rendelőintézetnél marad a 19 órás zárás, de egy más típusú takarékossági intézkedés lenne helyette. A városháza és az összes ingatlan december 27-től január 8-ig lesz zárva. A polgármesteri keretet átcsoportosítják szociális célra, a három alpolgármester és a polgármester lemond év végéig a cafeteria-keretekről, a reprezentációs kereteket ötven százalékkal csökkentik − írta meg a Pécsi Stop.  

A közvilágítás korszerűsítésére feltételes közbeszerzést írnak ki, bíznak benne, hogy az Európai Unió és a magyar kormány megállapodik, és elérhetők lesznek erre uniós források, de ha kell, más forrásból valósítják meg a fejlesztést.

A Pécsi Nemzeti Színház villamoseneregia-igénye a legmagasabb. Vizsgálják itt is a napelem telepítésének lehetőségét. Javasolják, hogy a kötelező 50 milliós évi felújítás egy része energiatakarékossági fejlesztés legyen.

A Hullámfürdőben csökkenteni kell a víz hőfokát, abban bíznak, hogy a kormányzat valamelyik központi támogatási programjának segítségével megoldható a Hullámfürdő nyitvatartása.

A jégpályán időjárásfüggő lesz a nyitvatartás, azaz várhatóan csak hideg időben lesz nyitva.

Több cégnél racionalizálják az ingatlanhasználatot a spórolás érdekében, azonban nem javasolják a négynapos munkahét bevezetését. Inkább a home office-t preferálják, cégek esetében sok esetben ennek nincs akadálya, intézményeknél azonban nem mindenhol oldható meg. Megnézik majd, mennyit lehet ezen spórolni.

Ingatlanokat akarnak értékesíteni

Ezen túlmentően javaslatot tesznek a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjére, utóbbit nem sikerült értékesíteni nyilvános liciten, nem érkezett érvényes ajánlat. Liciten kívüli ajánlat érkezett, 780 millió forint értékben. Az ingatlan műemléki védettség alatt áll, ami korlátozza a hasznosíthatóságát. A 780 milliós ajánlat elfogadása esetén 140 milliós vagyonvesztés történne, ezért ezt elvetették. A csere úgy jönne létre, hogy a Manduláson kívül még 205 milliót kapna is a város a volt Bőrklinikáért. Ezt a bevételt a szóban forgó „rezsicsomagba” csoportosítanák át.

Vizsgáltatják különböző egyéb ingatlanok értékesítését, van, ahol már előleget is fizettek.

Jórészt olyan ingatlanokról van szó, amelyek a korábbi állami hitel miatt meg voltak terhelve, de ahogy a város törleszti az adósságát, úgy engedik ki ezeket a jelzálog alól. Ezeket a bevételeket is ebbe a csomagba teszik bele.

Az intézkedéscsomag csak április 30-áig él, mivel úgy látják, hogy addig és azután több tényező is hathat az energiaárakra.