Gyurcsány Ferenc: Ez a kormány méltatlan 1956 örökségéhez

D  AS20191023016
2022.10.23. 12:41
A Demokratikus Koalíció elnöke is megosztotta gondolatait október 23-a alkalmából. Gyurcsány Ferenc szerint 1956 szelleme ma Herszonban küzd.

„1956 egy van, de ez az egy sok arcát mutatja meg, és ezt természetesnek gondolom. Van, aki Nagy Imre szemüvegén keresztül tekint vissza a felszabadító, majd véres napokra, van, aki inkább Mindszenty Józsefhez igazítja iránytűjét. Valószínűleg így van ez rendjén” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke kifejtette, hogy másként emlékezünk a XX. századra is, ebben másként viselkedik „a baloldali, liberális, polgári közvélemény, és másként az önmagát jobboldali konzervatívnak mutató közvélemény”. Gyurcsány Ferenc elmondta: „A baloldal évtizedes törekvése, hogy eltávolítsa magát az embertelen, igazolhatatlan baloldali diktatúrák világától, emlékezetében a demokratikus tömeg népmozgalma áll, míg a jobboldal, ahogy mutatja a mögöttem lévő emlékművel szembeni üzenet és gondolat, az 1944-es megszállási emlékmű üzenete, inkább keresi a felmentés okait”.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a mai kormány

szuverenitásért harcol ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot hazudik ott, ahol önkény van.

A pártelnök kiemelte, hogy együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése. Magyarország helyét ezer éve Nyugaton keresi. Gyurcsány Ferenc szerint a mai magyar kormány az ellenkezőjét teszi, „emberemlékezet óta ez az első olyan kormány, amely önszántából, nem külső hatalmi befolyás alapján a konfliktust keresi a Nyugattal, mi ezzel szembeállunk”.

A kormány szabadnak tekinti Magyarországot, mi azt gondoljuk, éppen a kormány az akadálya a szabadságnak.

„Az a meggyőződés, az a magatartás, amely egyetlen gondolatot tekint kizárólagosnak, az a gondolat önkényét jelenti. A gondolat önkénye a politikai önkény előszobája, ahova Magyarország megérkezett” – folytatta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „az a kormány, amely nem biztosítja a szabad szó, a szabad sajtó, a szabad egyházalapítás jogát, az a kormány nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el”.

1956 szelleme Herszonban küzd

A volt miniszterelnök úgy véli, hogy a mai kormány politikáját Mindszenty József undorral figyelné, és ez a politika méltatlan 1956 örökségéhez.

Az a kormány, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, a szabadsághoz, méltatlan 1956 örökségéhez.

Az ellenzéki politikus szerint 56 szelleme ma Herszonban küzd, viszont az a kormány, amelyik „orosz érdekeket szolgál, Oroszországnak keres mentséget, parolázik az orosz hatalommal, az a kormány meghazudja, meggyalázza 56-ot”, az akkori szabadságvágynak, a demokratikus keretek akarásának pedig ma a szabadságát kereső, az ezért küzdő polgári világ a méltó örököse, baloldaliakkal, szabadelvűekkel és konzervatívokkal.

Gyurcsány Ferenc beszéde végén ma délutánra utcára szólította az embereket. Az október 23-i élő hírfolyamunkat itt tudja követni. Orbán Viktor zalaegerszegi beszédéről frissülő cikkben számoltunk be.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtónyilatkozatot tesz a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a főváros V. kerületében Nagy Imre szobránál 2019. október 23-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)