Temetői tüzeket okozhatunk, ha nem figyelünk

2022.10.25. 19:09
A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki.

Emellett minden évben előfordul, hogy a mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az alábbiak betartásával lehet megelőzni a temetőtüzeket.

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartót!

A lakástüzek is gyakoriak

Sokan az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Mint írják, érdemes a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tenni, az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.

A meggyújtott gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok. A halloweeni töklámpást illetően figyelni kell, hogy annak a közelében se legyen semmilyen éghető tárgy, gyertya vagy mécses helyett érdemes LED-izzót elhelyezni benne.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.