Horváth Csaba szerint a DK fúrja a zuglóiak álomberuházását

2022.10.25. 16:43
Évek óta a viták kereszttüzében áll Zuglóban a Bosnyák térre tervezett nagyszabású Városközpont-beruházás. Az ellenzék szerint luxusberuházás, amely rendkívüli terheket róna a kerületre, és megfelelő társadalmi egyeztetés sem előzte meg. Ehhez az állásponthoz csatlakozott most a DK is.

Még egy héttel ezelőtt is a támogatásáról biztosította Zugló lakosait és a kerület vezetését a Bosnyák térre tervezett új Városközpont megépítését előkészítő munkában a DK-s alpolgármester, Horváth Zsolt, aki most hirtelen 180 fokos fordulattal luxusberuházásnak minősítette a projektet – tette közzé Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere, arra emlékeztetve, hogy 

a 2019-es önkormányzati választás során közös ellenzéki választási ígéreteink zászlóshajója volt a Bosnyák tér rendbetétele:

egy új, méltó városközpont felépítése, amely magában foglalja a megújított piacot, önkormányzatot, szakrendelőt és Zugló új főterét. Amennyiben a DK nem támogatja, hogy folytatódjon az előkészítő munka, a fővárossal közös koncepció kidolgozása, akkor már idén négyszázmillió forint közvetlen kárt okoznak a zuglóiaknak mivel a kormánytól a Bosnyák téri szakrendelő megvalósítására már elutalták a forrást, vissza kellene fizetni.

A jelenlegi koncepció ráadásul sokkal kedvezőbb Zugló számára, mert a Fővárosi Önkormányzattal közös teherviselésben valósítaná meg a Városközpontot

– jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy az elhúzódó válságok, a Covid-járvány és az energiaválság miatt ebben a ciklusban már nem valósítják meg a Városközpontot, de elő kell készíteni, hogy a következő ciklusban megvalósulhasson.

Arra kérem a DK-frakció tagjait, hogy gondolják át döntésüket, és ne fosszák meg a zuglóiakat a négyszázmillió forintos, egészségügyi fejlesztésekre költhető támogatástól.

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy e közfejlesztés a számítások szerint 15 milliárd forintba kerülne, ám ez az építési költségek évi növekedésének ismeretében inkább húszmilliárd, a kerületnek a megvalósításhoz tízmilliárdos hitelt is fel kellene vennie. Horváth Csaba ennek a projektnek a keretében költöztetné át a polgármesteri hivatalt is a Pétervárad utcából a Bosnyák térre. A Civilzugló Egyesület a Bosnyák tér és a mögötte fekvő terület fejlesztéséről helyi népszavazás elrendelését javasolta, de ezt a baloldali városvezetés elutasította.