Dörgéssel, villámlással érkeznek a záporok

D  VG20150401004
2022.10.25. 17:05
Kedd délután és este az ország nagy részén derült idő várható, éjszaka azonban köd képződik, amely szerdán fokozatosan csökken. Az előrejelzések szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani, ugyanakkor néhol villámlás kíséretében érkezhetnek a záporok.

Kedden az Alföldön is csökken a felhőzet, este jobbára derült lesz az ég. Ugyanakkor késő délutántól az északkeleti határ közelében ismét előfordulhat eső, zápor, amely csak késő estére szűnhet meg.

Éjszaka az ország nagyobb részén képződik köd vagy rétegfelhőzet, amelyek kiterjedése szerdán fokozatosan csökken ugyan, de kisebb körzetekben egész nap borult, párás maradhat az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint nem várható a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség erre a napra, ugyanakkor a délutáni, esti órákban az északkeleti határvidéken egy-egy záport minimális eséllyel dörgés, villámlás kísérhet.

Nyárias idővel búcsúzik az október

Lényeges változásra a hónap hátralévő részében nem számíthatunk, az Atlanti-óceán fölött továbbra is aktív lesz a ciklontevékenység, míg Európa nagy része fölött magas nyomású képződmény határozza meg az időjárást – írja az Időkép.

A kontinens nyugati partjainál képződő ciklonok előoldalán gyakorlatilag folyamatos délies áramlás alakul ki, amellyel Afrika felől szubtrópusi eredetű levegő érkezik a kontinens nyugati, majd középső területei fölé. 

Olyannyira, hogy szombaton és vasárnap térségünkben a 850 hPa-os főizobárszinten, körülbelül 1500 méteres magasságban 10-15 fokkal lesz melegebb az átlagoshoz képest. A lényegesen alacsonyabb napállás és a jelentősebb átkeverő légmozgások hiánya miatt hétvégén a legmelegebb tájakon 22-24 fokot mutathatnak majd a hőmérők, viszont lesznek tartósabban ködös tájak, ahol a 15 fokot sem érik el a maximumok.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson IDE.

(Borítókép: Varga György / MTI)