Több ezer járat nem indul el, sztrájkolnak a volánbuszosok

2022.10.25. 09:40
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart kedd délután a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete. Országszerte várhatóan 2600 járat nem indul el – írja a Népszava.

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke szerint a Volánbusz cégvezetése arra játszik, hogy kedden minden járatot elindít és így a figyelmeztető sztrájk megbukik, ezért arra hívta fel a munkavállalók figyelmét, hogy ne hagyják, hogy elbukjanak, mert akkor már senki nem fog kiállni értük.

Dobi István úgy tudja, minden munkavállalót megkérdeznek arról, hogy részt kíván-e venni a munkabeszüntetésben, ezzel egyrészt meg akarják félemlíteni a dolgozókat, másrészt a kapott válaszok alapján módosíthatják a buszvezetők beosztását, hogy minél kevesebb járat maradjon ki. 

A szakszervezet az idei 10 százalékos bérfejlesztés mellé további 10 százalékos alapbéremelést szeretne, a jövőre ígért 5 százalék helyett 20 százalékot. Ez a 40 százalék a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkereset vásárlóértékének megőrzéséhez

– mondta az elnök a lapnak.

Csaknem háromezer járatot érint

Emellett többek között egy egységes bérrendszert, üzemanyag-elszámolást, és a hajnalos buszvezetők bejárási költségtérítésének emelését szeretnék elérni, mivel a buszvezetők saját autóval mennek el a garázsokba felvenni a buszokat, amire kilométerenként jelenleg 40 forintot kapnak. De egy valós érdekegyeztető fórum felállítása is szerepel a követelések között.

Az október 25-re, keddre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk az összes megyére és Budapestre is kiterjed, az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint. A munkabeszüntetés különösen nagy hatású lehet Somogy és Pest megyében. Utóbbiban erősen megritkítva járnak majd a Volánbuszok Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi, Budaörs, Pécel és Budapest között 14 és 16 óra között, míg Kaposváron 30 járat is érintett lehet – tette hozzá Dobi István.