Novembertől minden megváltozik: sokkal nehezebb lesz személyit, jogosítványt, útlevelet intézni

D  AS20220528006
2022.10.26. 09:56
Változik a kormányablakok nyitvatartása novembertől: az energiaválság miatt bezárják az okmányirodák és a kormányablakok egy részét.

A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján november elejétől március közepéig szünetel az ügyfélfogadás a kisebb forgalmú okmányirodákban és kormányablakokban.

Ettől függetlenül minden járásban és fővárosi kerületben legalább egy kormányablak nyitva tart. Az ideiglenesen bezáró hivatalok munkatársai a közigazgatás más szervezeti egységeiben dolgoznak.

A tervek szerint a 2022. NOVEMBER 2. ÉS TERVEZETTEN 2023. MÁRCIUS 17. közötti időszakban kevesebb hivatalban intézhetjük az ügyeket.

A kormány hivatalos indoklása szerint az őszi-téli időszakban jellemzően alacsonyabb az ügyfélforgalom, amelyhez a novembertől márciusig nyitvatartó több mint 280 kormányablak és okmányiroda kellő kapacitást biztosít.

Valamint felhoztak további érveket, szó szerint idézzük ezeket:

A szomszédunkban dúló háború és a brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak. A sokszorosára megnövekedett energiaárak miatt a kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél, ezért 2022. november 2. és tervezetten 2023. március 17. között egyes, kisebb forgalmú kormányablakokban és okmányirodákban szünetel az ügyfélfogadás.

A Miniszterelnökség cikkünk reggeli megjelenése óta az Index kérdéseire válaszolva közölte, hogy 2022. november 2-től és tervezetten 2023. március közepéig 21 kisebb forgalmú kormányablakban és okmányirodában szünetel az ügyfélfogadás, valamint 20 további helyszínen csökkentett nyitvatartási időben fogadják az ügyfeleket.

A Miniszterelnökség állítja, hogy a rezsicsökkentő intézkedés után a legközelebb található kormányablakok akadálytalanul ki tudják szolgálni majd az ügyfeleket.

Az érintett időszakban valamennyi kormányablakban alacsonyabb az ügyfélforgalom, amelyhez a változatlan ügyfélfogadási időben nyitva tartó több mint 280 kormányablak és okmányiroda kellő kapacitást biztosít, így nem kell megnövekedett várakozási időre és sorban állásra számítani

– fűzte hozzá a szaktárca. 

A Gulyás Gergely vezette minisztérium sajtóosztálya arra is felhívja a figyelmet, hogy az online ügyintézés, ahogy eddig is, továbbra is számos ügyben biztosított a www.magyarorszag.hu oldalon, az okmányügyek közül már a személyi igazolvány és vezetői engedély pótlása, a lakcímbejelentés és a lejárt vezetői engedély megújítása is intézhető elektronikusan.

Ezen túl a kormányablakok aktuális, illetve novembertől érvényes nyitvatartásáról a www.kormanyablak.hu oldalon lehet tájékozódni.

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)