Népszerű szolgáltatás kivezetéséről döntött a Vodafone

223108
2022.10.26. 17:44
A Vodafone Magyarország szolgáltatásai közül kikerültek a Pass zero rate adatopciók, amelyek működését korábban a versenyhatóság is kifogásolta – tudta meg a hwsw.hu.

Ezekkel a csomagokkal az volt a probléma, hogy a szolgáltató megsértette velük az unió által lefektetett netsemlegességi irányelveket. Emiatt pedig – versenytársaihoz hasonlóan – ki kellett vezetnie a portfóliójából. A szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek 2023. március végéig azonban még használhatják az adatopciókat – tájékoztatott a vállalat.

A Vodafone számos, különböző tartalmak korlátlan adatforgalmazását biztosító Pass adatopciót kínált az ügyfeleinek – bizonyos opciókat szervesen beárazva egyes tarifákba, míg másokat külön havi díj fejében lehetett igénybe venni.

A közösségi oldalak korlátlan használatát (külső hivatkozások megnyitása ebbe nem számított bele) lehetővé tevő Social Pass, a chat- és voipszolgáltatásokat tartalmazó Connect Pass vagy a videóstreamingappoknál használható Video Pass is ilyen opció volt. A tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC idén nyáron új ajánlást adott ki az uniós irányelvek betartásáról; már ekkor sejthető volt, hogy a felhasználók búcsút inthetnek a népszerű adatopcióknak.

A BEREC hangsúlyozta, hogy szabályellenesnek minősül bármilyen típusú, önkényes forgalommegkülönböztetés a szolgáltató hálózatán, akkor is, ha a korlátlan opciókkal igénybe vehető szolgáltatások a normál havi adatkeret kimerülése után szintén elérhetetlenné válnak ; olvasható a portálon.

Október 24-én a Vodafone Magyarország a Pass csomagok kivezetése mellett új, lakossági sávos kedvezményt vezetett be Vodafone One néven, mellyel a legalább egy Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek sávos díjkedvezményt, illetve egyéb kedvezményeket (például készülékkedvezmény, havi állandó plusz adatkeret) kaphatnak a szolgáltatótól. A Vodafone One-t minden, meghatározott tarifával rendelkező ügyfél számára automatikusan aktiválja a szolgáltató a mai naptól kötött, vagy meghosszabbított határozott idejű szerződések esetében.

A Magyar Telekom is lépett

A Magyar Telekom már korábban kivezette a hasonló típusú díjcsomagjait a szolgáltatások köréből, a Yettel viszont még nem vezetett be adatforgalmi korlátot a Yettel TV nevű IPTV-szolgáltatás által generált forgalomra.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)