A BME a világ legjobb egyetemei között szerepel fenntarthatósági szempontból

HNT 6042
2022.10.27. 11:55
A brit Quacquarelli Symonds publikálta a fenntarthatósági rangsorát, amelyben három magyar egyetem is szerepel. Ezek közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) áll az első helyen a környezeti hatással összefüggő jó gyakorlatok szempontjából.

A Quacquarelli Symonds (QS) brit rangsorkészítő először jelentette meg fenntarthatósági rangsorát, a QS World University Rankings: Sustainability 2023-at, amelyben a környezeti hatás területen a Műegyetem legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el – derül ki a BME lapunknak eljuttatott közleményéből.

A környezeti hatás és a társadalmi hatás indikátoraiból számolt összrangsorban pedig a 341–360. helyen végzett az intézmény. 

A BME a fenntartható intézmény indikátorban szerepelt legjobban, amelyben a rangsorolt 700 intézmény közül a 23. lett.

A rangsort a QS-világrangsor készítésekor több mint 1400 intézmény megkérdezése alapján állították össze. A lista készítésénél a QS mintegy negyven szempont szerint értékelte az intézményeket, ilyenek például az, hogy működik-e fenntarthatósági fejlődéssel foglalkozó kutatóhely az intézményben, rögzíti-e az éves víz- és energiafogyasztását, van-e aktív kutatási együttműködése a Forbes 2000 listán szereplő vállalatokkal. A rangsorkészítő vizsgálta azt is, hogy van-e az egyetemnek klímavédelmi stratégiája és nemek közötti egyenlőségi terve.

A téma szakértőit képzi a Műegyetem is

A környezetmérnöki, valamint a regionális és környezet-gazdaságtani mesterszakokon a műszaki és a gazdasági területen is képzi a téma szakértőit a Műegyetem. Emellett az intézmény vezetésének céljai között kiemelt jelentőségű a fenntartható működés és a környezettudatos megoldások felkutatása, bevezetése, támogatása és népszerűsítése.

Az idei év tavaszán megalakult „Fenntartható BME” programon dolgozó munkacsoport széles körben fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat. A kezdeményezéshez kapcsolódóan november 25-én a „BME a fenntarthatóságért” című konferenciára is sor kerül.

(Borítókép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete Budapesten 2022. március 10-én. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.