Már nem elég a fizetésemelés, teljes reformra van szükség

DSC7758
2022.10.27. 06:00
Ismét országos pedagógussztrájk indul a hazai iskolákban, az idei tanévben ez már a harmadik nagyszabású munkabeszüntetés. A tanárok célja változatlan, elsősorban magasabb fizetést és a terhek csökkentését követelik, de sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa: a tiltakozók jelentős része teljes oktatási reformot szorgalmaz.

Október 27-ére ismét országos munkabeszüntetést hirdettek a pedagógus-szakszervezetek.

Amellett, hogy a tiltakozások szeptember 1. óta tartanak, az október 5-ei és az október 14-ei sztrájk után ez már a harmadik központi sztrájknap.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több mint egy évvel ezelőtt, tavaly ősszel fogalmazta meg a sztrájkköveteléseit, ezek változatlanul a béremelésre és a munkaterhek csökkentésére vonatkoznak.

Mint ismert, korábban azt ígérte a kormány, hogy 2028-ra felhozzák a béreket a diplomás átlagbér 80 százalékára, és utána biztosítják az értékállóságot. Ez mára már 2026-ra módosult, ám a szakszervezetek szerint

a számlák nem 2026-ban jönnek, és a boltban sem elég a magasabb árakat 2026-ban kifizetni,

ezért azonnali béremelést kérnek.

A PSZ az elmúlt napokban megtartotta XXXIV. kongresszusát, amely után közleményt adtak ki. Ebben a béremelésen és a munkaterhek csökkentésén túl további követeléseket is megfogalmaztak:

  • követelik, hogy a kormány és a parlament azonnali hatállyal állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését.
  • Követelik, hogy az energiaválság által okozott megszorításoknak ne a gyerekek, a diákok legyenek a kárvallottjai.
  • Felszólítják a kormányt, hogy hozzon létre önálló oktatási minisztériumot, valamint kérik, hogy a miniszterelnök haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel elkezdhető a szakmai párbeszéd.
  • Emellett a központosítás megszüntetését, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítását, a szabad tankönyvválasztást, az intézményvezetők jogkörének visszaállítását szorgalmazzák.

Már a következő munkabeszüntetésen dolgoznak

Ahogy arról szintén írtunk, az oktatás helyzete miatt október 23-ára tüntetést szervezett a ADOM Diákmozgalom és a PDSZ.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke a tüntetésen azt ígérte, hogy október 27-re még nagyobb erőket mozgósítanak a változás reményében.

Legyen biztosíték a béremelésre, hagyják abba a lejáratókampányt, és mindent tegyenek meg egy erősebb, szolidárisabb Magyarországért

– hangsúlyozta.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az eseményen arról beszélt, hogy a tiltakozásokhoz már kistelepüléseken is csatlakoztak, amire korábban soha nem volt példa.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint ma már egyértelműen látszik, hogy „a baloldalizás és brüsszelezés nem megoldás”.

A szakszervezetek képviselői egyúttal azt is elárulták, hogy már a következő, november 26-ai tüntetés előkészítésén dolgoznak, sőt egy újabb munkabeszüntetés is tervben van.

A tüntetésen Karácsony Gergely is felszólalt, a főpolgármester 3200 település nevében azt mondta, hogy szívesen visszavennék az iskolákat azért, hogy azok aztán újra a helyi közösségeket szolgálják.

Szintén október 23-án mondott beszédet Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) vezetője, valamint Szilágyi József, az Egyesült Villamosipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) elnöke. Bejelentették, hogy akciószövetséget kötnek a pedagógus-szakszervezetekkel, mert közösek a problémáik, példaként a sztrájkot és a bérezést említette.

Ugyancsak a tüntetésen szólalt fel egy pécsi diáklány, Pankotai Lili is, aki Jövő című slam poetryjével meglehetősen nagy port kavart. Mint ismert, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium tanulója előadásában trágár szavakkal illette a kormányt és az oktatási rendszert, emiatt – főként a kormányoldalról – számos kritikát kapott. 

Hétfőn az intézmény igazgatója Facebookon határolódott el a fiatal által elmondottaktól.

Mi várható ma?

A korábbi gyakorlatnak megfelelően csütörtökön a sztrájk mellett országszerte szolidaritási akciókat is tartanak, Budapesten és vidéken több helyen élőlánccal, szerenáddal, fáklyás és mécseses felvonulással, demonstrációval és tüntetéssel fejezik ki a tiltakozók nemtetszésüket.

A fővárosban 16.30-kor lesz gyülekező a Hősök terén, a tüntetésen közös éneklés, versmondás, és flashmob is lesz, de beszédet mond többek között Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusa is.

A résztvevőktől azt kérték, hogy kockás öltözéket viseljenek.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)