Megszűnik a csecsemő- és gyermekkardiológia-ellátás egy vidéki városban

D  BJ20151203008
2022.10.27. 08:03
A szolnoki Hetényi Kórházban novembertől megszűnik a csecsemő- és gyermekkardiológia, mert nincs elég szakember a működtetéséhez. A kórházban július óta ugyanezen okból nincs csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás sem.

A Hetényi Kórház főigazgatója október 14-én tájékoztatta az államot arról, hogy „humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani a csecsemő- és gyermekkardiológia szakmában”.

Emiatt a megyei kórházban novembertől meg is szűnik a szóban forgó ellátás, az ide tartozó gyerekeket a több száz kilométerre lévő Budapestre vagy Debrecenbe kell ezentúl szállítani – tudatta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a közösségi oldalán. 

November elsejétől megszűnik a gyermek csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás is a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban. Itt korábban július elsejétől megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás is (ezzel az összes olyan ellátás is, amely gyermek intenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része, visszaállításáról nincs hír), májustól az ügyeletek egy részében nem tudják biztosítani a stroke, a neurológiai, a szülészeti, a PIC, az arc- állcsontsebészeti ellátást. A háttérben mind, mind humánerőforrás-hiány áll

– olvasható a posztban. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet nem egy aprócska, néhány száz ággyal rendelkező intézmény, hanem az egész megyét ellátni hivatott kórház, amelyre az állam milliárdos tételben költötte a pénzt az elmúlt ciklusokban. 

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet új épülettömbje Szolnokon 2015. december 3-án. Az intézményben több mint 77 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be. Fotó: Bugány János/MTI)