Balatonalmádi fideszes vezetője biztosra megy: egyszerre polgármester és képviselő

DVAST20220907115
2022.10.28. 13:59
Fabó Péter, Balatonalmádi képviselője időközi választáson idén nyáron szerezte meg a polgármesteri széket, de régi tisztségét is megtartotta. Ez a helyi politikában érintett egyik civil szervezet szerint felháborító, és bár az új polgármester döntése jogszerű, több problémát okoz, és néhány fontos kérdést is felvet.

Nem mindennapi eset borzolja Balatonalmádi közélet iránt érdeklődő lakosságának idegeit egy különös pozícióhalmozás miatt. Az alig tízezer lakosú Balaton-parti településen idén június 26-án tartottak időközi polgármester-választást, mert az előző független polgármester, Kepli Lajos, a Jobbik volt parlamenti képviselője az országgyűlési választások előtt három nappal lemondott. A polgármesteri székért öten indultak, köztük az önkormányzat addigi munkájában képviselőként jelen lévő Fabó Péter, akit végül – alacsony részvétel mellett, de jelentős fölénnyel – meg is választottak. 

Az Aranyhíd Polgári Egyesület (APE) szerint a választási kampányban Fabó egyértelműen utalt arra, hogy megválasztása esetén a 2019-es választáson a legtöbb szavazatot szerző, de képviselői mandátumot el nem nyerő jelölt lesz megüresedő képviselői helyének betöltője. (Ő egyébként Zsemberi Imre, az Aranyhíd Polgári Egyesület jelöltje volt.) A civil szervezet az ígéretet olyannyira tényként kezelte, hogy a választás után az új polgármesternek küldött nyilvános gratulációjában Zsemberit is új képviselőként köszöntötte.

Érkezik a meglepetés

Fabó Péter korábban maga is az APE tagja volt, de a 2019-es önkormányzati választás előtt kilépett, és már a Fidesz jelöltjeként lett képviselő. 2022-es nyári polgármesterré választását követően azzal árnyalta korábbi terveit az APE elnökségi tagja szerint, hogy 

abban az esetben adja át képviselői mandátumát Zsemberinek, ha ő is belép a Fideszbe.

Ez lehetőséget adott volna a polgármesternek, hogy (pártalapon) megteremtse maga számára a testületi többséget. Zsemberi azonban ragaszkodott civil státuszához.

Amint arra felhívták a figyelmünket, az önkormányzatiság és a város képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzata alapján Balatonalmádi városát nyolc megválasztott képviselő és egy polgármester irányítja. Ha az időközi választáson az addigi képviselőt polgármesterré választják, a következő legtöbb szavazatot magáénak tudó személy kerül a képviselő-testületbe. Fabó Péter azonban a megválasztását követő néhány nap után elfelejtette ezt. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az önkormányzat törvényességi felügyeletét gyakorló Veszprém Megyei Kormányhivatalt, ahol azt közölték lapunkkal, hogy 

Fabó Péter, Balatonalmádi város polgármestere 2019. október 13-án szerzett önkormányzati képviselői mandátumot, majd 2022. június 26-án időközi választáson polgármesterré választották. A két tisztség egyidejű fennállása sem az önkormányzati törvény, sem a választási törvény alapján összeférhetetlenséget nem keletkeztet. A képviselő-testület jogszerű működését ez a helyzet nem befolyásolja.

Ugyanakkor a gyakorlati munkában biztos, hogy okozhat nehézséget. Fabó polgármester ugyanis hiába birtokol egy képviselői helyet is, a döntéshozatalnál csupán egy szavazata van. Mivel döntése eredményeként a testület már csak nyolc taggal működik, könnyen kialakulhat szavazategyenlőség a négy fideszes, valamint a három független és egy civil képviselő között. Ez azt is jelentheti, hogy ilyen esetben az adott napirendi pontot el kell napolni, a döntéshozatalra pedig egy másik időpontban újra össze kell hívni a képviselő-testületet. 

Egy helyi ügyekkel is foglalkozó regionális portál munkatársa beszámolója szerint a pozícióhalmozás miatt a képviselő-testület ülésén olyan burleszkfilmbe illő jelenet is előfordult, hogy 

az ülést vezető polgármester átadta ezt a feladatot alpolgármesterének, majd felállt, és beült képviselői helyére, onnan követve tovább a döntéshozatali folyamatot.

Az általunk megkeresett egyik helyi képviselő ilyenre nem emlékezett, azt azonban elmondta, hogy a képviselői mandátum megtartásának egyik magyarázata az lehet, hogy amennyiben a polgármester valami miatt (miként például elődje, Kepli Lajos) távozni kényszerül, a testületi munkát még folytathatja.

A civilek szerint azért is lenne szükség a helyzet rendezésére, mert kilenc személy többet lát, mint nyolc, azaz a testület döntései megalapozottabbak lehetnének, ha nem ragaszkodna a polgármester mindkét pozícióhoz. A fennálló helyzet megváltoztatásának érdekében digitális és papíralapú petíciót is indítottak, idézve az önkormányzati törvény vonatkozó passzusát, mely szerint a helyi önkormányzat feladatai ellátásakor támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit, együttműködik a közösségekkel, biztosítja a helyi közügyekben való széles körű állampolgári részvételt. Október 27-ig összesen 484 aláírást gyűjtöttek össze, és felszólították a polgármestert, hogy mondjon le a képviselőségről.

Az Aranyhíd Polgári Egyesület úgy látja, hogy a polgármester nem támogatni akarja, hanem éppen ellenkezőleg, kizárni törekszik egy közéleti civil egyesület szereplőjét. Döntése azt is jelenti, hogy a Zsemberi Imrére szavazó 1075 ember voksát nem hajlandó figyelembe venni. 

A különleges helyzet kialakulásának okait Balatonalmádi vezetése eddig nem indokolta, a korlátozott kommunikáció miatt a lakosság csak nagyon kis része szerezhetett róla tudomást.

Kérdéseinkkel megkerestük Fabó Péter polgármestert is, egyebek mellett ezekről érdeklődve:

  • Miért döntött így?
  • Mit gondol, képviselői és polgármesteri munkáját is maradéktalanul képes-e egyszerre ellátni?
  • Nem szűkül-e a demokratikus döntéshozatal törvényi lehetősége Balatonalmádiban?
  • Döntése nem sérti-e az önkormányzatiság elvét?
  • Szükség van-e arra, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet?
  • Képviselői vagy polgármesteri bérben/juttatásban részesül? Esetleg mindkettő után járó bérre jogosult? Azt felveszi?

Fabó Péter válaszát szó szerint idézzük:

Polgármesteri tevékenységem során egyik első intézkedéseim közé tartozott, hogy kinyitottam a városházát a polgárok számára, és lehetőséget biztosítok a képviselőknek és a bizottsági tagoknak minden ügyben történő sokkal mélyebb értelmű és tartalmú bekapcsolódásra. Személyesen sokkal aktívabban részt veszek a város eseményein, melynek folyamodványa, hogy sokkal többet vagyok a polgárok között, ezáltal sokkal szélesebb körben tudom felmérni az igényeket. Természetesen a képviselő-testületi üléseken egy szavazat leadására van lehetőségem, és kizárólag polgármesteri juttatásban részesülök.

Balatonalmádi vezetője a város hivatalos oldalán közzétett, fentiekkel egybevágó magyarázata mellett azt is közölte, hogy november 8-án, az önkormányzati közmeghallgatáson az üggyel kapcsolatban bárkinek a felvetésére szívesen reagál.

(Borítókép: Fabó Péter [Fidesz–KDNP] polgármester beszédet mond Balatonalmádiban a református óvoda avatásán 2022. szeptember 7-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)