Hárommilliós jutalomra számíthatnak a médiahatóság munkatársai

DSC5293
2022.10.28. 11:05
Több mint 13 milliárd forintot fizethet ki jövőre személyi juttatásként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amiből a jutalmak összege két milliárd lehet. A médiahatóság szerint a versenyképes jutalmazás nélkülözhetetlen a szakembergárda motiválásához.

Az NMHH jövő évi költségvetési javaslata háromhavi jutalmat irányoz elő a munkatársaknak, közel 2 milliárd forintot elkülönítve erre, így a parlamenti szakbizottság indítványa alapján átlagosan 3 millió forint körüli jutalomra számíthatnak a médiahatóságnál jól dolgozók – írja a 24.hu.

A javaslat indoklása szerint a költségvetési terv háromhavi jutalommal számol, amelyet teljesítményértékeléshez kötnek. A hatóságnál félévente teljesítményértékelés történik, a hatóság speciális feladataival összhangban. A teljesítményértékelési rendszerben meghatározott szempontok szerint végzett értékelés alapján minden munkavállaló évente maximum 3 havi bérének megfelelő teljesítménybérben részesülhet.

A lap beszámolója szerint 2020-ban 9 milliárd 661 millió forintot irányoztak elő a személyi juttatásokra, míg a költségvetés végrehajtásáról szóló jogszabály szerint ténylegesen 8 milliárd 940 millió forintot költöttek a munkavállalókra. 2021-ben már 10 milliárd 478 millió forintot különítettek el a foglalkoztatottak személyi juttatásaira, ebből 1 milliárd 780 millió forint volt a jutalom.

2023-ra azonban már összesen 13 milliárd 220 forintot terveznek személyi juttatásként kifizetni, amelyből 9 milliárd 413 millió forintot tesznek ki a bérek és illetmények. Ez azt jelenti, hogy a médiahatóság egy munkatársa, ha jól dolgozik, jövőre átlagosan 3 millió forint körüli jutalomra számíthat.

A lap megkeresésére az NMHH azt közölte, a kérdésben jelzett előirányzott jutalom egy keret, amely nem automatikusan jár a munkatársak részére, hanem a munkakör ellátása minőségi paramétereinek, továbbá a munkateljesítmény mellett a munkavégzés jutalmazás szempontjából releváns körülményeinek értékelésén – teljesítményértékelésen – alapuló elismerési lehetőség. 

A jutalmazás nélkülözhetetlen a speciális szakértelemmel rendelkező szakembergárdánk motiválásához, megtartásához és így a közfeladatok magas szakmai színvonalú ellátásához. Fontos kiemelni, hogy az NMHH működésének (köztük a jutalmaknak is) a költségeit nem a központi költségvetésből, hanem a felügyelt piacokról származó bevételekből fedezi

– olvasható a médiahatóság válaszában.

Hozzátették, hogy míg 2019-ben a munkatársak 73,4 százaléka nem a teljes előirányzott keretnek megfelelő jutalomban részesült, addig 2020-ban már a munkatársak 49,2 százaléka nem a teljes összegű jutalmat kapta. Tavaly pedig a dolgozók háromnegyede nem a teljes keretnek megfelelő elismerésben részesült.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)