Nagy dilemmát okozott az embereknek, menjenek-e szállodába a hosszú hétvégén

BBARB20220919003
2022.10.29. 09:58
A szokásosnál ugyan lassabban, de a vidéki szállodák nagy része megtelt a négynapos hosszú hétvégére, ahova elsősorban a törzsvendégek foglaltak szobát.

Az ATV Híradó riportja szerint az egyik zalakarosi szállodában is a visszatérő vendégek foglalták a legtöbb szobát, ahol a négynapos üdülés alatt teljesen kipihenhetik a fáradalmakat.

A szálloda igazgatójának elmondása szerint a megszokottnál lassabban teltek be az üres helyek.

Telt házasok lettünk, valóban egy picivel lassabban, nehezebben telt meg, mint máskor szokott. Jellemzően az őszünk szép töltéssel ment le, kicsit bizonytalanok a vendégek, azt érezzük

– fogalmazott a MENDAN Hotel igazgatója, Czimondor Nándor.

A szobák jó része már egy hévízi szállodában is elkelt, de sokan az utolsó napokig is kivártak. Itt a vendégek jelentős hányadát a külföldi turisták adják.

A last minute, utolsó napos foglalásokkal teljesen megtelt a szálloda a következő napokra. A vendégeink többsége, hatvan százalék belföldről érkezik, a maradék negyven százalék pedig a külföldi országokból, Ausztriából, Németországból és Csehországból

– árulta el Molnár Ágnes, a Hotel Európa Fitt vezérigazgató-helyettese.

A szakemberek szerint ezúttal is azok a szálláshelyek teltek meg, ahol a szolgáltatások széles körével várják a vendégeket.

Több szálloda is kénytelen bezárni

Egy korábbi anyagunkban írtunk róla, hogy patthelyzetben vannak a wellness-szállodák a rezsiárak miatt. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Baldauf Csaba akkor arról beszélt az Indexnek, hogy Budapesten és a vidéki nagyobb hoteleknél még tűrhető a helyzet, ám a kisebb szálláshelyek már lélegeztetőgépen vannak, és erősen kérdéses a talpra állásuk.

Ennek esett áldozatául az ország legnagyobb szállodája is, ugyanis novembertől négy hónapra bezárja kapuit a 499 szobás Danubius Hotel Hungaria. A döntést azért kellett meghozni, mert a jelenlegi foglaltsági előrejelzések nem kedveznek a hotel téli szezonban való nyitvatartásának.

A cég novembertől nyolc különböző szállodájában fogadja a vendégeket Budapesten, Bükön és Győrben. Már megkezdték azon vendégek kiértesítését is, akiknek a téli időszakra szólt a foglalásuk a kényszerszünetre ítél szállodában, őket a Danubius Hotels más budapesti létesítményeiben fogják elhelyezni.

Gyulán nem fog az energiaválság

Voltak persze olyanok is, akiken nem fogott az energiaválság, így például Gyulán sem. Az energiaválság kezdetén szakmai fórumok és átfogó egyeztetések indultak a város polgármesterével, a legnagyobb szállodák tulajdonosaival és igazgatóival, a vendéglátóegységek képviselőivel, az apartmanok, panziók érdekképviseletét is ellátó Gyulai Idegenforgalmi Egyesület vezetőivel és a legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai attrakciók igazgatóival.

Ekkor született a döntés, hogy a békési fürdővárosban a legfontosabb látnivalók (vár, Almásy-kastély, Várfürdő) nyitva maradnak, ahogy a szállodák és a nagyobb vendéglátóhelyek is. Egyetlen szálloda jelezte, hogy ideiglenesen, a téli szezonra bezár, az elsősorban tagi üdültetéseket ellátó Hotel Hőforrás és Üdülőszövetkezet.

(Borítókép: A Hotel Szieszta épülete a Soproni-hegység és Fertő tó melletti Balfi-dombság között. Fotó: Baranyai Balázs / MTI)