Új tiltakozási formát találtak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai

2022.10.29. 11:25
Szemléletes képen mutatta meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium a tanárhiányt, hogy közel tíz éven belül a jelenlegi pedagógusok fele eléri a nyugdíjkorhatárt.

Farkas István, a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusa szemléletes képet osztott meg Facebook-oldalán arról, valójában miért olyan jelentős, hogy elöregszik a pedagógustársadalom. A miskolci gimnázium pedagógusai ugyanis aszerint álltak sorba, hogy ki melyik korosztályt képviseli.

Míg a huszonéves és a harmincas korosztályt gyarapító tanárok közül mindössze hárman-hárman tanítanak a Herman Ottó Gimnáziumban, a tantestület döntő többsége, húsznál is több pedagógusuk már az ötvenes éveiben jár. Miközben a negyvenes tanárok a kép alapján legalább tizenöten vannak.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusa az október 5-én a Pedagógusok Világnapján megrendezett tüntetésen arról beszélt a Kossuth téren, hogy tíz év múlva a tanárok fele nyugdíjba megy, így jó kérdés, hogy utána ki fogja tanítani a következő generációkat.

Pilz Olivér azt is hozzátette, hogy szerinte a kormány „gyermekmegőrző intézményként” tekint az iskolákra, továbbá nem akar őszintén beszélni az oktatásról és nincs semmiféle érdemi egyeztetés a pedagógusokkal.

A Tanítanék Mozgalom miskolci képviselője szerint mára a tanárok lettek az új ellenség a kormány szemében Brüsszel, Soros György és Gyurcsány Ferenc után.

Ezerfős tüntetéssé alakult a miskolci iskolai élőlánc

Szeptember elején pedig gyászruhás élőláncos tiltakozást hirdettek a miskolci Herman Ottó Gimnázium elé azt követően, hogy a tankerület felmentette az intézmény igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt, miután ő is részt vett az iskola tantestületének 36 tagjával együtt a szeptember 5-i polgári engedetlenségi akcióban.

A megmozduláson azonban nem csak a Herman Ottó Gimnázium diákjai és tanárai vettek részt, és a félórásra tervezett élőlánc után közel ezerfős tüntetéssé alakult az akció.

Már így is diploma nélkül tanítanak

Jelenleg tizenhatezer tanár hiányzik a közoktatásból, és amennyiben nem történik jelentős fordulat, tizenkét éven belül a pedagógusok ötven százaléka nyugdíjba megy. Eközben nálunk a legmagasabb a tanítással lekötött munkaidő, nem véletlen, hogy minden ötödik intézményben van olyan tanár, aki felsőfokú végzettség nélkül, egy érettségi birtokában tart órát – többek között ezekre hívták fel a figyelmet az oktatásban dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tanévzáró eseményén.

A köznevelésből hiányzó közel tizenhatezer pedagógus a következőképpen oszlik el:

  • jelenleg mintegy hatezer óvodapedagógusra,
  • nyolcezer általános iskolai és gimnáziumi tanárra lenne szükség,
  • de már a nyugdíjas, ám még visszatanító pedagógusok száma is 1500-2000 körül mozog, így az ő pótlásukról is mihamarabb gondoskodni kell.