Több tanácsot is adott a rendőrség a temetőbe látogatóknak mindenszentekre

2022.10.29. 12:27
A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére, ezért néhány tanáccsal jelentkeztek honlapjukon.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre, azonban nem mindenki ebből a célból érkezik a temetőbe.

A rendőrség tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve gyakran tulajdonítják el a sírokról a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök is, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére.

A rendőrség a honlapján négy bűnmegelőzési tanáccsal jelentkezett:

  1. A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül! Ne vigyen nagyobb összegű készpénzt, értéket magával, ne tartsa PIN-kódját bankkártyája mellett vagy arra felírva!
  2. Ha kerékpárral vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegye igénybe! Járművét gondosan zárja le/be, értéket az utastérben, látható helyen ne hagyjon!
  3. Ha tömegközlekedési eszközön utazik, értékét a belső zsebében, táskáját testközelben tartsa, feltűnő ékszert ne hordjon látható helyen!
  4. Idős rokonait, szomszédait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak egymás biztonságára, értékeire vigyázni!

Arra is felhívták továbbá a figyelmet, hogy a megnövekedett forgalom miatt fokozott rendőri jelenlétre lehet majd számítani az utakon, elsősorban a temetők környékén és az odavezető utakon. 

A bűnmegelőzési tanácsok mellett négy baleset-megelőzési tanácsot is közzétettek:

  1. Számítson a lassabb haladásra, legyen türelmesebb, kerülje a felesleges kockázatvállalást!
  2. Utazás előtt ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát!
  3. Minden esetben vegye figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válassza meg sebességét!
  4. A gyalogosokra különösen figyeljen, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői! Rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni.