Egy tollvonással kikerülhetnének a csávából a települések

223712
2022.10.31. 10:12
Településvédő törvényjavaslatot küld a pártok frakcióvezetőinek Karácsony Gergely. A javaslat szerint az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények kedvezményes áron kapnák az energiát 2023 végéig.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezte a parlamenti pártok frakcióvezetőinél.

Ha a magyar kormány Putyin-függősége miatt magától képtelen rá, akkor másoljuk le a lengyel példát, és így mentsük meg a magyar településeket az ellehetetlenüléstől

– írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a drága orosz gáz kiváltásával olcsóbban kaphassák az energiát a magyar városok és falvak, valamint a legfontosabb közszolgáltatások és intézmények.

A törvényjavaslat szerint az önkormányzatok és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kedvezményes áron kapnák az energiát 2023 végéig. Ehhez nem kell mást tenni, mint lemásolni a lengyel Szejm által a héten elfogadott hasonló tartalmú törvényt.

Sokat szoktak mifelénk Lengyelországra hivatkozni kormánykörökben, nosza, akkor tegyék ezt most is. Szívesen nyújtunk segítséget a frakcióknak a javaslat kidolgozásában

– írja a főpolgármester.

A javaslatot a napokban elküldi Kocsis Máténak, a Fidesz, Simicskó Istvánnak, a KDNP, Gyurcsány Ferencnek, a DK, dr. Lukács László Györgynek, a Jobbik, dr. Tóth Bertalannak, az MSZP, Gelencsér Ferencnek, a Momentum, Szabó Tímeának, a Párbeszéd, Ungár Péternek, az LMP és Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk képviselőcsoportja vezetőjének.

 Az ár a településeken csattan

Karácsony Gergely rámutat, az elmúlt hetek megmutatták, az olcsó orosz gáz kormányzati ígérete kamu. A magyar települések és az általuk működtetett intézmények, az óvodák, bölcsődék, idősotthonok, a legfontosabb közszolgáltatások azért kerültek az ellehetetlenülés szélére, mert a magyar kormány vállalhatatlanul drágán szerzi be a gázt Putyintól, és nem mutat hajlandóságot az orosz függőség csökkentésére sem.

A magyar kormány a saját rossz politikájának árát közvetetten az önkormányzatokkal, az óvodákkal, bölcsődékkel, kórházakkal, iskolákkal, vagyis a magyar polgárokkal fizetteti meg – ennek pedig véget kell vetni

– teszi hozzá Karácsony Gergely.

Szomszédainknál olcsóbb a gáz

Kifejti, a környező országok önkormányzatai a magyar ár töredékéért kapják az energiát. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 forint köbméterenként, a magyar kormány ezt 1500 forintért kötötte le a budapesti távfűtés részére. Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 forint kilowattonként, Magyarországon ugyanezért 462 forintot kell fizetni.

Ma a világpiacon a gáz ára a háború előtti szint alá csökkent. Jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. Éppen ezért a hozzánk hasonló helyzetű és kitettségű országok felelős módon elkezdték csökkenteni az orosz függőséget, így jár el Szlovákia, így jár el Csehország, így Ausztria.

Egyedül a magyar kormány az, amelyik a háború kitörése óta sem vásárolt mástól gázt, csakis az agresszortól, Oroszországtól. Ezzel nem csak kiszolgálja Putyint, de rezsiválságba sodorja a magyar polgárokat és településeket

– írja Budapest főpolgármestere.

Az, hogy a magyar kormány energiahivatala a valaha volt legmagasabb áron fixálta azt az árat, amit az önkormányzati cégeknek fizetniük kell a távhőért, egyenesen közbotrány. Ezzel óvodákat, bölcsődéket, idősotthonokat ítéltek bezárásra, miközben a piaci ár a kormány által fixált árnak már csak töredéke. A rossz döntést egyetlen tollvonással megváltoztathatná a kormány, mégsem tesz semmit hosszú hetek óta – teszi hozzá Karácsony Gergely.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Szabó Réka / Index)