Forradalmat robbanthat ki a rendszámtábla-rendelet Koszovóban

2022.10.31. 13:46
November elsején jár le a szerbiai rendszámmal rendelkező koszovói járművek rendszámtábláinak a cseréjére kitűzött határidő, és az eredeti tervek szerint azoktól, akik nem rendelkeznek RKS-táblával, elveszik a járművet – írja a Szabad Magyar Szó.

Az amerikai és az európai politikusok szerették volna elérni azt, hogy a november elsejei határidőt 10 hónappal halassza el Pristina, de ez nem történt meg. Albin Kurti koszovói kormányfő annyi engedményt tett, hogy november 1. és 21. között csak figyelmeztetik azokat a gépjármű-tulajdonosokat, akik szerintük illegális táblával rendelkeznek, november 21. és január 21. között pénzbírsággal is sújtják őket, január 21. és március 31. között pedig próbarendszámokat fognak kapni.

Heves válasz, ellenállás

A koszovói Szerb Lista erre közleményben úgy reagált: a rendszámtáblák miatti első büntetések „heves választ és ellenállást” fognak kiváltani – írja a Szabad Magyar Szó.

Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ elnöke a Blicnek azt mondta: mind az Egyesült Államoknak, mind az Európai Uniónak van arra kapacitása, hogy nyomást gyakoroljon mindkét félre, és ezzel megakadályozzák a komolyabb incidenseket.

Kurti döntése miatt a szerbeknek nincs okuk barikádokat emelni, de sok minden függ Belgrád döntésétől – tette hozzá. 

Dusanj Janjics, az Etikai Kapcsolatok Fórumának elnöke úgy véli: a koszovói kérdés megoldása nagyban függ a belgrádi fogadtatástól. Szerinte 2004 óta ez a legjobb ajánlat, amit Belgrád kapott, mivel nem kell elismernie Koszovó függetlenségét, és nincs benne a kölcsönös elismerés.

A javaslat ugyanakkor a koszovói szerbek helyzetére vonatkozó minden kérdést rendez a szerb községek közösségének a megalakításától a kulturális hagyaték és a szerb pravoszláv egyház megóvásán át az oktatásig és az egészségügyig – mondta Janjics.  • Tippek
  • Hírek