Frank Füredi: Orbán Viktor újraválasztásával Nyugaton erősödött a magyarofóbia

2022.11.01. 13:24
A Politico szerint az Orbán-kormány kritikusai máris támadják az MCC terjeszkedését. Egy magyar származású kanadai szociológus úgy fogalmazott: az MCC új brüsszeli központja fel fogja rázni a Magyarországgal kapcsolatos nyugati közvélekedést.

„Az illiberális magyar miniszterelnök, Orbán Viktor által finanszírozott kulturális és politikai műhely e havi indulásával megzavarja a brüsszeli ökoszisztémát” – idézi a Politico a nyugati ellenzők kritikáját.

A portál szerint a budapesti Mathias Corvinus Collegium brüsszeli ága vitatott módon kapott több milliárd forintot Orbán kormányától. Abból a célból alapították, hogy saját megfogalmazásuk szerint „alternatívát kínáljanak Európa polarizált kultúrájának” – említik. 

A magyar–kanadai akadémikus, Frank Füredi, az új telephely igazgatója a Politicón megjelent írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor áprilisi újraválasztása óta a magyarellenes érzelmek erősödtek, a brüsszeli műhely erre reflektálva nyílik meg.

Érett, átgondolt vitát kíván előmozdítani a kontinensen uralkodó kulturális feszültségekről

– húzta alá Frank Füredi, aki a drezdai egyetem kutatási igazgatójával, Werner Patzelttel együtt vezeti majd a központot. 

Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúraharcosai, mert meg meri kérdőjelezni a poszttradicionalista, identitáspolitika által fűtött világképüket

– emelte ki a magyar származású szociológus, aki úgy véli, hogy az MCC Brüsszel előmozdítja, hogy a nagyrészt homogén Európa-párti gondolkodást megtörjék, és sikerüljön megváltoztatni a negatív nyugati vélekedést. 

Az Orbán-kormány kritikusai az LMBTQ-jogok hátráltatása és az EU-val folytatott jogállamisági viták említésével támadtak vissza. 

A magyar ellenzék is reagált

„Az MCC eszközzé vált a szélsőjobboldali politikai erőtér előretörésében Brüsszelben” – reagált Ujhelyi István a Politicónak. 

A projekt kudarcra van ítélve Orbán brüsszeli »szélsőséges elszigeteltsége« és a magyar fiatalok nyugati orientációja miatt

– nyilatkozta a lapnak Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője. 

Félelem-barométer

Frank Füredi szerint ezek a hangok csak azt támasztják alá, hogy az európai emberekben létezik egy alaptalan félelem, hogy kiderüljön, mi aggályaik alapja. Egy átfogó projekt keretében évente végzett felmérés után közzé fognak tenni egy úgynevezett félelem-barométert. „Ez felvázolja azokat a kérdéseket, amelyek az embereket a különböző európai országokban foglalkoztatják” – árulta el a lapnak. 

A Politico az MCC kuratóriumi elnökének, Orbán Balázs szavait is idézte, aki az új brüsszeli központjukról azt mondta, hogy ez kulcsszerepet játszik abban, hogy Magyarország szellemi erőművé válhasson, a nemzetközileg elismert akadémikus vezetésével ezt segíti elő. 

Bár hivatalosan az MCC Brüsszel november 15-én nyílik meg – egy, az Európa jövőjéről szóló nemzetközi konferenciával, ahova többek között Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Magyarországról érkeznek előadók – már most is foglalkoztatnak egy maroknyi embert: a kommunikációs igazgató mellett két kutató és adminisztratív személyzet már napi feladatokat végez a rue des Poissonniers 13. szám alatti épületben – írja a lap.