Medián: Hiába támogatják kevesebben a kormányt, az ellenzék nem tud vele mit kezdeni

MG 9875
2022.11.02. 12:35
Kétharmados többség mutatkozik a magyarok között, már ami a pesszimista jövőképet illeti. A Medián felmérése szerint ugyanis háromból két magyar borúsan látja az előttünk álló időszakot. Eközben csökken a Fidesz népszerűsége, de ez nem az ellenzék malmára hajtja a vizet.

A 2015-ös menekültválság óta nem volt olyan magas azoknak az aránya Magyarországon, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok – írja a hvg.hu a Medián által végzett közvélemény-kutatásra hivatkozva. E szerint a magyarok kétharmada látja pesszimistán a jövőt – a társadalmi megosztottságot jól ábrázolja, hogy a fideszes szavazók csak negyede gondolja így, míg az ellenzékiek 95 százaléka nyilatkozott borúlátóan.

A felmérés szerint a Fidesz szavazótábora jelentősen, 9 százalékkal csökkent az elmúlt fél évben, ám a lemorzsolódók nem az ellenzékhez pártoltak át, hanem a bizonytalanok táborát erősítik.

Ráadásul a potenciális ellenzéki voksok egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg.

Gyurcsány ellenére a DK a legerősebb ellenzéki párt

A Fidesz továbbra is toronymagasan a legtámogatottabb párt a szavazók körében. A Demokratikus Koalíció annak ellenére tartotta meg vezető szerepét az ellenzéki oldalon, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is az egyik legelutasítottabb politikai szereplő. A DK támogatottságát az április végi 7-hez képest 9 százalékon mérték október közepén.

  • A Fidesz támogatottsága 48 százalékról 39-re,
  • a Mi Hazánké 8-ról 7-re,
  • a Momentumé pedig 6-ról 5 százalékra csökkent áprilishoz képest,
  • míg a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 5-ről 7 százalékra emelkedett,
  • a bizonytalan szavazók tábora pedig 15-ről 23 százalékra nőtt.

Ungár Péter a legnépszerűbb

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok körében Ungár Péter LMP-társelnök a legnépszerűbb, Karácsony Gergely főpolgármestert és Dobrev Klára „árnyék-miniszterelnököt” megelőzve.

Csökkent, de magas az EU-tagság támogatottsága

Továbbra is jelentős, négyötödös támogatottság áll Magyarország európai uniós tagsága mögött, bár némileg mérséklődés figyelhető meg a kutatás szerint.

A fideszes szavazók a korábbi 83 helyett 70 százalékban támogatják a EU-tagságot, az ellenzéket támogatók körében ez az arány változatlanul 98 százalék, de az ő körükben is csökkent azok aránya, akik teljes mértékben támogatják, hogy Magyarország az EU tagja legyen (86-ról 78 százalék). A párt nélküli szavazók körében a visszaesés 10 százalékpont (90-ről 80 százalékra).

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)