Nem ússzuk meg szárazon a hétvégét, kiadós eső jön

GettyImages-522067432
2022.11.03. 16:14
A következő napokban egy hullámzó frontrendszer és egy kialakuló mediterrán ciklon fogja nagyban befolyásolni Magyarország időjárását. A nedvesség utánpótlása folyamatos lesz, különösen a nyugati országrészben.

Pénteken egy hullámzó frontrendszer hatására sok felhő lesz felettünk, a Dunántúlon, majd a középső tájakon többfelé várható eső, zápor, miközben a csapadéksáv várhatóan fokozatosan kelet felé tolódik – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint az éjféli órákig akár tíz-húsz milliméter eső is eshet. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a keleti-délkeleti szél.

Kora délután 12–20 fokot mutathatnak a hőmérők, a tartósabban csapadékos tájakon marad hűvösebb az idő. Eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat két megyére is figyelmeztetést adott ki. Az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron és Vas megyére érvényes.

Csapadék várhat ránk a hétvégén

Szombaton a frontrendszer lassan továbbmozdul, és várhatóan már a középső és keleti országrészben is csapadékos, borongós időre lehet számítani. Elszórtan a középső, keleti tájakon még elkél majd az esernyő.

Az északi, északnyugati szél a keleti tájak kivételével élénk, erős lesz, a Dunántúlon helyenként eléri a viharos erősséget. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, 10 és 16 fok között alakulhatnak a maximumok.

Vasárnap rövidebb napos időszakokra már számíthatunk, elszórtan eső, zápor a középső, északkeleti, keleti tájakon valószínű. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 12–18 fok közé melegedhet a levegő. 

Hétfőn északnyugat felől felszakad a felhőzet, helyenként csapadék a Dunától keletre fordul elő, a szél mérséklődik. Kora délután 12 és 18 fok között alakulhatnak a maximumok.

(Borítókép: Andrew Fox / Getty Images)