Ítélethirdetés közben lett rosszul egy emberkereskedelemmel vádolt férfi

2022.11.04. 15:10
Több, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert is kizsákmányolt egy férfi, a bíróság öt évre ítélte emberkereskedelem miatt. Az elkövető az ítélet kihirdetése közben rosszul lett, ezért mentőt hívtak hozzá, így a határozathirdetés további részén már nem volt jelen.

Öt évre ítéltek emberkereskedelem, kényszermunka, csalás és közokirat-hamisítás miatt egy férfit, aki több, kiszolgáltatott helyzetű embert zsákmányolt ki – számolt be a Fővárosi Törvényszék pénteken.

A férfi öt embert szállásolt el különböző – esetenként közművesítés nélküli – ingatlanjaiban, és a sértettek szociális helyzetét, némelyikük alkoholfüggőségét vagy mentális állapotát kihasználva kizsákmányolta őket. A sértettek feladata volt az ingatlanok körüli munkák elvégzése, valamint állatgondozás, akár napi 10-12 órában. Munkájukért cserébe a vádlott általában némi pénzt és kevés ételt adott – ismertették.

Egyiküket arra vette rá, hogy közműtartozással terhelt ingatlanát írassa a vádlott lányára, ezzel elkerülve, hogy a sértett által örökölt bankhitel miatt az ingatlanra jelzálogot jegyezzenek be. Azonban a vádlott valódi célja az ingatlan megszerzése volt, amelyet később felújíttatott, majd haszonnal eladott.

A bíróság előtt lett rosszul

A vádlott az ítélet kihirdetése közben rosszul lett, ezért mentőt hívtak hozzá, így a határozathirdetés további részén már nem volt jelen – jelezték.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást és a vádlott egészségi állapotát, ugyanakkor súlyosító körülmény volt egyebek mellett büntetett előélete. Kiemelték: az ítélet nem jogerős.