Nyolcszorosára is nőhet egyes önkormányzati bérlakások gázszámlája

B RKL20170626012
2022.11.04. 06:29
Két budapesti kerületben is bajban vannak az önkormányzati bérlakásokban élő családok, ugyanis vannak olyanok, akiknek 10 ezer forintról akár 80 ezer forintra is nőhet a gázszámlájuk. Ferencváros és a XIII. kerület polgármestere levélben fordult segítségért a miniszterelnökhöz.

Vannak olyan önkormányzati bérlakások, ahol nyolcszorosára nőhet a gázszámla. A IX. és a XIII. kerületben nyolcszáz önkormányzati lakásban élő család nem veheti igénybe a rezsicsökkentett árú gázt, mivel az energiaszolgáltató szerint a teljes önkormányzati tulajdonban lévő lakóházak nem minősülnek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak központi gázkazánnal fűtenek – mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az RTL Híradónak.

Az MVM nem is teheti meg, hogy rezsicsökkentett árat számlázzon, én bízom abban, hogy miután az összes illetékes minisztériumnak és a miniszterelnöknek is közösen írtunk levelet Tóth Józseffel, ez a helyzet gyorsan megoldódik

– fogalmazott a ferencvárosi polgármester, aki korábban Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel együtt levélben fordult segítségért Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Elmondása szerint ez azért is sürgős és fontos, mert az önkormányzati bérlakásokban többnyire nehéz anyagi körülmények között élő családok laknak, akik a megemelkedett költségeket nem tudnák kifizetni.

Az önkormányzat ameddig bírja, átvállalja ezeket a költségeket, de ez többmilliós be nem tervezett pluszköltséget jelentene, amit máshonnan kellene elvonniuk.

A Technológiai és Ipari Minisztérium ezzel kapcsolatban csak annyit közölt a Híradóval, hogy jelenleg vizsgálják ezeknek az önkormányzati bérlakásoknak a helyzetét.

(Borítókép: Régi függőfolyosós bérház a Ferencvárosban. Fotó: Róka László / MTI)