Panaszkodnak a csákberényiek, hogy nem lehet kenyeret kapni a boltokban

2022.11.05. 10:23
Háborognak a csákberényi lakosok, mert többször is előfordult, hogy délelőtt kilenc órakor már nem lehetett kenyeret kapni a boltban.

„Azt szeretném kérdezni, hogy ha már meg lett szüntetve a kenyeres autó, akkor ezt az alapvető élelmiszert, mint kenyér, miért nem lehet kapni soha már kilenckor a boltban?” – tette fel a kérdést a polgármesternek az egyik csákberényi lakos a közösségi oldalon. 

Ki mondta, hogy nem lehet kapni? Ne tessék rémhíreket terjeszteni! Pénteken tíz kenyér ment a kukába

– felelte erre a falu egyik bolttulajdonosa. A probléma egyik gyökere az, hogy nincsen korlátozva a vásárlás, hogy ki mennyi kenyeret vihet el  – tette hozzá a boltban dolgozó eladónő. A kenyér ugyanis abban az estben fogy gyorsabban, ha a vásárlók egy része többet vásárol belőle a megszokottnál. Viszont olyan napok is vannak, amikor megmarad a termék.  Az előrendelés azonban mindenki számára adott, így aki mondjuk tudja, hogy hétvégén több kiló kenyérre lesz szüksége, az szólhat előre. 

Vécsei László, a település polgármestere úgy véli, hogy a probléma megvitatására nem a közösségi oldal a legalkalmasabb. Mint kiderült, neki nincs is profilja, így a bejegyzéseket sem látja. A feol.hu-nak azt nyilatkozta, hogy kereskedelmi ügyekben ő nem hozhat döntést, mert nem az övé az adott üzlet. A kenyeres autó pedig azért nem jár be a faluba, mert véleményük szerint nem éri meg Csákberényben árulni  – tette hozzá. 

Megjegyzem, a mozgóárusok minden esetben konkurensei a helyben működő boltoknak, áruljanak pékárut, húst vagy bármit, amit itt is meg lehet kapni. Abból a szempontból is nehezíti a helyzetüket, hogy még kiszámíthatatlanabbá teszi számukra, hogy miből mennyit rendeljenek. Az emberek kényelmesek, ha bejön a kenyeres autó a faluba és megáll a ház előtt, megveszik ott az árut. Ha nem jön, akkor mennek a boltba. És elvárják, hogy mindig legyen elég kenyér a polcon

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a településnek egyébként is jobban megéri egy helyi üzlet. A mozgóárusok az iparűzési adó helyett csak a jóval alacsonyabb közterülethasználati díjat fizetnek, ráadásul a helyi boltosok a faluból válogatják a munkaerőt, ezzel munkahelyeket teremtve. 

Csákberényben két helyi boltban árulnak kenyeret.