MKOE: A kata mögött nem volt tömeges és törvényellenes adózói viselkedés

2022.11.05. 09:01
A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) november 4-én kiadott közleménye szerint nem történt visszaélésszerű katázás, „a törvény felnégyelése kizárólag a költségvetési bevételek növelése érdekében történt”.

Az MKOE közleményében azt írja, az egyesület 2019-től egyedül volt azon az állásponton, hogy a kisadózók nem követnek el visszaélést, hanem törvényesen működnek, miközben mások adócsalóknak minősítették a katásokat.

Korábban pedig kértek adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a katás adózás elemzéséhez, de nem kaptak. De az Európai Unió forrásaihoz való hozzáférés érdekében visszaállított közérdekű adatigénylés joga alapján az MFOR sikeresen igényelt információkat az adóhatóságtól, ami alátámasztotta az MKOE korábbi álláspontját.

Most már világosan látszik, hogy a kata felnégyelése kizárólag a költségvetési bevételek növelése érdekében történt, amögött nem volt semmilyen tömeges és törvényellenes adózói viselkedés

– írta a közlemény végén Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke. 

A júliusban aláírt módosításról

Mint arról az Index is beszámolt, július 19-én Novák Katalin aláírta a katatörvény módosítását, melynek értelmében szeptember elsejétől csak főállású egyéni vállalkozó katázhat. Az adónem alá tartozó vállalkozóknak csak lakossági ügyfelektől lehet bevételük, vállalkozástól vagy jogi személytől nem.

További újdonság, hogy a kedvezményes adózás bevételi határa évi 12 millióról 18 millió forintra nő, ez azonban nem jelenti az alanyi adómentességi határ emelését is. Az adó összege havi szinten 50 ezer forint, bejelentkezni rá augusztus 1-jétől lehet.