Rászorulók kaphatnak ösztöndíjat a világ elit egyetemeire felkészítő tehetséggondozóba

GettyImages-609456460
2022.11.05. 16:26
A budapesti Milestone Intézet már tizenkét éve biztosít tudományos akadémiai oktatást középiskolásoknak Budapesten. Fennállásuk óta több mint ezer diákjuk nyert felvételt a világ száz legjobb egyetemére. Idén tizenketten jutottak be az Oxfordra vagy a Cambridge-re, ketten a Yale-re, egy tanulójuk a Harvardon, egy másik pedig a Pennsylvaniai Egyetemen kezdte meg ősszel a tanévet. A színvonalas képzésre tehetséges rászoruló diákok ösztöndíjprogram keretében is bejuthatnak.

A tehetséggondozóba felvételt nyerő tanulók a középiskolai oktatáson túli időben heti két–négy órában mélyíthetik el tudásukat tudományos érdeklődésüknek megfelelően szakmai angol nyelven. Százfős, harminc százalékban külföldi tanári gárdájuk az adott területek szakértőiből áll, vannak köztük egyetemi oktatók, kutatók, orvosok. Az intézménybe évente közel 250-en jelentkeznek, nagyjából hatvan százalékuk felel meg a komoly felvételi követelménynek. Jelenleg közel négyszáz diák tanul náluk, akik az ország nyolcvan különböző gimnáziumából érkeztek. 

A világ legjobb egyetemein tanulhatnak tovább

A diákok szakterületüknek megfelelően saját mentorral rendelkeznek, akik figyelemmel kísérik kompetenciájuknak megfelelő tanulmányi előmenetelüket, nemzetközi versenyekre küldik őket. Angolszász mintára önállóan és csoportban is tanulnak, tudományos diákköröket szerveznek elismert előadókkal. A Milestonban a középiskola végéig lehet tanulni, a gimnáziumi közoktatásra építve nemcsak felkészítik a legjobb egyetemek adott szakjára a diákot, a pályázati anyag összeállításában is segítenek.

 A 2022-es felvételi időszakban a negyven, Oxfordra és Cambridge-be jelentkező diákjuk közül tizenketten be is kerültek, 2010-es fennállásuk óta képzésük után összesen 176-an nyertek felvételt csak Nagy-Britannia legrangosabb egyetemeire.

„Az elmúlt tizenkét évben eddig több mint 1200 diákjuk összesen 2500 felvételi ajánlatot kapott olyan egyetemektől, mint például az MIT, a Harvard, a Stanford, a St. Andrews, de a közelebbi Heidelbergre, az ETH Zürichre vagy a Bécsi Egyetemre is sok náluk végzett fiatal jutott be” – részletezte az Indexnek a Milestone Intézet diáktoborzási menedzsere, Lajtos Gabriella, aki elárulta, hogy végzőseik többsége inkább maradna Európában, sokan a hazai elit egyetemekre szeretnének bejutni.

Az intézet elsődleges célja a tudományos pályára való felkészítés, illetve egy itthon és a nemzetközi színtéren is elismert magas szintű tudás átadása

– emelte ki a a tehetséggondozó munkatársa. Ugyan borsos ára van a Milestonban egy tanévnek, ami 2023-ban 1,175 millió forint lesz, de az intézmény képviselője elmondta, hogy a részletfizetés mellett számos szociális kedvezményt és ösztöndíjakat biztosítanak. „Ahogy eredményeink is mutatják, megéri a gyerek jövőjébe fektetni” – tette hozzá. 

Már lehet pályázni a Bridge-ösztöndíjukra

Az esélyegyenlőség jegyében a kezdetek óta hirdetnek ösztöndíjprogramot rászoruló és/vagy roma tehetségek számára, amelyet tanévenként öt–nyolc fiatal szokott elnyerni, ők jó tanulmányi eredményeik által a következő tanévre is jogosultak lehetnek a tandíjmentességre. 

2023. március 5-ig várják a jelentkezőket, akik

  • a 2022/2023-as tanévben fejezik be a 7–11. osztályt (ideértve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok megfelelő évfolyamait is);
  • kiemelkedő potenciált mutatnak a következő területek valamelyikén: tanulmányok, művészetek, közösségvezetés;
  • angolnyelv-tudása eléri a középszintet (nyelvvizsga nem szükséges); 
  • tanulmányi átlaga (a magatartás- és szorgalomjegyeket nem számítva) legalább 4,0.

A pályázati jogosultságról és a bírálati szempontokról itt olvasható további részletes információ.

Az Oxfordon vett át díjat egyik ösztöndíjasuk

Legutóbbi tanulói sikerük, hogy a világ legrangosabb, a Princeton és az Oxford Egyetem által is jegyzett John Locke esszéíróverseny döntőjébe bejutott a Milestone junior-évfolyamos Bridge-ösztöndíjas diákja, a 18 éves Csorba Leila, aki októberben az Oxfordon személyesen vehette át ezért kapott különdíját.

A Madách Imre Gimnázium tanulója az orvosi terület, azon belül is a pszichiátria iránt érdeklődik, mentora tanácsára ebben a témában adta be pályamunkáját. A középiskolások számára meghirdetett nemzetközi tudományos versenyre egy, a megadott témakörökbe tartozó, kétezer szavas esszé benyújtásával lehetett jelentkezni. Leila elmondása szerint a korábbi nyertesek műveinek tanulmányozása után készítette el saját érdeklődéséhez igazított, Van-e olyan mentális betegség, amelyik végső sorban nem fizikai betegség? című írását.

A kezdeti nehézségek után elég jól ráéreztem arra, hogy mik azok a források, amik működnek

– részletezte Csorba Leila. Az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a Bridge-ösztöndíjnak köszönhetően ért el nemzetközi sikert, a program nagyköveteként pedig találkozott hasonló ambíciójú roma gyerekkel, akiket szeretne biztatni céljaik megvalósítására. – A program keretében mindenkinek, háttértől függetlenül támogató közeget tudunk nyújtani tanulmányi előmenetelük érdekében. 

Csorba Leila elmondta, hogy tudást és magabiztosságot szerzett, így már nemzetközi színtéren is helyt tud állni. Néha úgy érzi, hogy ez nem természetes, főleg nem Magyarországon. „Abszolút hálás vagyok, hogy ilyen körökben is viszonylag simulékonyan helyt tudok állni, amire az ösztöndíjprogram keretében háttértől függetlenül bármilyen tehetséges diáknak lehetősége nyílik” – nyilatkozta lapunknak a 18 éves diák. 

(Borítókép: Oxford Egyetem. Fotó: Carl Court / Getty Images)