Már több mint 130 ezer autó jár új rendszámmal Magyarországon

D DEM20220608010
2022.11.05. 12:52
Az elmúlt hónapban több mint 30 ezerrel nőtt azoknak a járműveknek a száma, melyek már új, négy betűből és három számból álló rendszámtáblát kaptak. Ezzel a július óta használatos hatósági jelzéssel ellátott autók száma 130 ezerre nőtt a Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint.

Már több mint 130 ezer autó jár új rendszámmal Magyarországon – jelentette be Facebook-oldalán a Technológiai és Ipari Minisztérium szombaton.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az újonnan forgalomba helyezett járművek Magyarországon július elsejétől kapnak négy betűből és három számból álló hatósági jelzést. A minisztérium közlése szerint az ilyen rendszámmal rendelkező autók száma az elmúlt egy hónapban több mint 30 ezerrel nőtt, és ezzel már a 130 ezret is meghaladja.

A címeres rendszámtáblák több mint kétharmadát személygépjárművekre szerelték fel, azokból jelenleg több mint 95 ezer fut az utakon – emelték ki, hozzátéve, hogy az újonnan forgalomba helyezett, zöld rendszámos járművek száma mostanra már 6500 felett van.

Egyre kevesebben kérik az egyedi jelzést

Ugyanakkor az egyénileg választott vagy egyedileg rendelt jelzések iránti érdeklődés októberben tovább csökkent. Az elmúlt hónapban valamivel 250 alatt maradt az igénylések száma, az országosan mintegy 1500, forgalomban lévő ilyen rendszám nagyobb részét még júliusban adták ki.

Összességében az új autók növekedésének aránya az elmúlt hónapokhoz képest nem változott. Az eddigi adatokat egy teljes évre vetítve még mindig közel 400 ezerre rúghatna az új gépjárművek száma. Ez az adat meghaladja a tavalyi és tavalyelőtti 310-315 ezres darabszámot, és felülmúlja a 2019-eset is, amikor 385 ezer új gépjármű állt forgalomba

– közölte bejegyzésében a minisztérium.

(Borítókép: A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő járművek rendszámtáblájának mintája a 2022. június 8-án készült fotón. Fotó: Demecs Zsolt / MTI)