Kövér László: Nem Oroszország használja a gázt fegyverként Európa ellen

D LEH20221105011
2022.11.06. 06:00
Az a szankciós politika, amely Európában a háborúra válaszul megfogalmazódott, valójában magas inflációt, energiaválságot és recessziós veszélyt idézett elő – jelentette ki az Országgyűlés elnöke Orosházán, miközben arról is beszélt, hogy szerinte Európa volt az, amely a gázt fegyverként megpróbálta Oroszország ellen bevetni.

Kövér László a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat egyik Békés megyei állomásán szólalt fel. Véleménye szerint Európa önként belement egy gazdasági háborúba, de a magyar kormány célja az, hogy a gazdaság teljesítménye még az egész Európát fenyegető recesszió esetén se essen vissza.  

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyüzemeknek is igyekszik támogatást adni a munkahelyek megőrzése érdekében, közben arra ösztönözve a cégeket, hogy korszerűsítéssel javítsák versenyképességüket.

Kövér László ezután tért ki arra, hogy Magyarország gázellátása most is biztosítva van. A házelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: már vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, de szerinte tények bizonyítják, hogy nem ők használták fegyverként a gázt Európa ellen, hanem fordítva:

az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani

– idézi Kövér Lászlót az MTI.

A házelnök arra is kitért, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve elítélte Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben, és hogy az ország érdeke az, hogy egy független, demokratikus, prosperáló, saját polgárainak a szülőföldjükön nemzeti megkülönböztetés nélkül boldogulást biztosító Ukrajna létezzen a szomszédjában. 

Szándékosan teszik tönkre Európa gazdaságát

Kövér László végül arról beszélt, hogy ami most a szankciókkal zajlik, az nem más, mint  Európa gazdaságának szándékos tönkretétele. Noha a szankciós politika kezdetén azt ígérték, hogy azok nem érintik az energiahordozókat, az önmagát önállósító Európai Bizottság újabb és újabb csomagokat készít, és a korlátozásokat előbb az olajra, majd a gázra is kiterjesztette – mondta a fideszes politikus, aki emlékeztetett arra, hogy a hírek szerint már készül a kilencedik uniós szankciós csomag, amelyben a nukleáris energiára is kiterjesztenék a korlátozásokat.

Kövér László ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar villamos energia jelentős részét előállító paksi erőmű nem működhet mással, mint orosz fűtőelemmel. A nukleáris energiára tervezett szankciók ezért Magyarország számára egyenlőek lennének a katasztrófával nemcsak a lakosság, hanem az ipar szempontjából is – hangsúlyozta a politikus, rámutatva, hogy az ilyen korlátozásokat csak akkor tudják támogatni az unióban, ha Magyarország azok alól mentességet kap.

(Borítókép: Kövér László 2022. november 5-én. Fotó: Lehoczky Péter / MTI)