Ez alapján dönti el a kormány, hogy milyen élelmiszereket vonnak árstop alá

DBZOL20220201001
2022.11.07. 19:41
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy rádiós interjúban beszélt arról, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe, amikor az árstop alá vont élelmiszerekről döntenek.

Nagy Márton az inflációról úgy fogalmazott, hogy év végére megközelítheti a 25 százalékot, onnan fordulhat lefelé. Hangsúlyozta: fontos, hogy látni kell az inflációs folyamat tartósságát, ettől függ az árstopok sorsa is. Orbán Viktor egyébként már korábban világossá tette, hogy az inflációt le kell szorítani egy számjegyűre.

A gazdaságfejlesztési miniszter az élelmiszerárstopokról az InfoRádió Aréna című műsorában elárulta: bővülhet az érintett termékek köre, erről a következő napokban dönthetnek. Nagy Márton a döntési folyamatról kifejtette,

megnézik, hogy a fogyasztói kosárban milyen élelmiszereknek van nagyobb súlya, és ezek közül melyek drágultak jelentősen.

A miniszter további szempontként hozzátette, ha azoknál az élelmiszereknél alkalmaznak ársapkát, amelyekből importra szorulunk, akkor hiány lesz, ezért olyanokat kell árstopolni, ahol a hazai előállítás a domináns. Nagy Márton szerint óvatosan és úgy kell lépni, hogy olyan termékeket vonjanak árstop alá, amelyeknek az áremelkedése túlzó, 40 százalék feletti volt. Arról, hogy milyen élelmiszerekkel bővülhet az árstop, itt írtunk.

Megvan a Posta új vezetője

Szeptemberben jelentették be, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter visszahívta a Magyar Posta igazgatóságából Schamschula Györgyöt.

Nagy Márton az interjúban elárulta, hogy a Posta elnök-vezérigazgatója az a Balczó Barnabás lesz, aki 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke volt, valamint az MFB Invest vezérigazgatója. Orbán Viktor az előző héten, az Országgyűlés ülésén ellenzéki kérdésre elmondta, hogy át kell alakítani a Postát.

(Borítókép: Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)