18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Veszett kutyát lőttek ki az ukrán határtól nem messze

2022.11.08. 15:23
Jelöletlen kóbor kutyát lőttek ki egy vadásztársaság szakemberei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magosliget község közigazgatási területén, az ukrán határtól mintegy fél kilométerre. Az elejtett állatnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a veszettséget.

A hivatal közleménye szerint az állatot még november 1-jén lőtték ki azon a területen, ahol a Nébih idén szeptemberben egy veszett róka miatt számos járványügyi intézkedést kezdeményezett, köztük fokozott felügyelet elrendelésével.

Emiatt volt lehetőség a beteg állat kilövésére, hatékonyan csökkentve ezzel a közegészségügyi kockázatot – jelezte a hivatal.

A Nébih közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett vadgazdálkodási egységek területén az ebzárlat és a fokozott járványügyi felügyelet továbbra is érvényben marad addig, amíg a járványügyi helyzet szükségessé teszi.

Ezenkívül a rókaállomány őszi veszettség elleni vakcinázása gócvakcinázással egészült ki az ukrán határtérségnek azon a területén, ahol a rókát és a kóbor kutyát kilőtték.

A Nébih az esetről tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Európai Unió illetékes szerveit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is – fogalmazott a hivatal közleményében.