Rendkívüli bejelentésekkel készül a kormány, kiderülhetnek az újabb árstopos termékek

DSC2313
2022.11.08. 14:44
Szerda délelőtt ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

November 9-én, szerdán ismét Kormányinfót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Noha az esetleges bejelentésekről bővebb információk nincsenek, vélhetően bejelentik az újabb élelmiszerárstop részleteit, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt legutóbbi rádióinterjújában.

A kormányfő interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, hogy mely termékeket fogja érinteni ez az intézkedés.

Ezek alapján a tojás és a burgonya kerülhet fel várhatóan a hatósági áras listára, de elképzelhető, hogy a trappista sajt is. Ugyanakkor az eddigi kormányzati logikát követve potenciálisan a kenyér, a száraztészta vagy akár a rizs is érintett lehet az intézkedésben.

Gyármentő programot indított a kormány

Legutóbb október 22-én állt az újságírók rendelkezésére Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, akik mellett akkor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is ott volt.

Az eseményen elhangzott, hogy a kormány a jegybankkal összehangoltan folytatja az árstopokat, ennek megfelelően az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, és gyármentő programot hirdetnek. A kabinet átdolgozza a bankadót is.

Gulyás Gergely és Nagy Márton három intézkedést ismertetett szombat délelőtt:

  • az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot,
  • gyármentő programot hirdetnek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)