A székesfehérvári posták hamar újranyithatnak

2022.11.08. 05:53
November 12-től az energiaválság miatt országosan több száz posta lesz zárva. Székesfehérvár polgármestere azonban a Miniszterelnöki Kabinetirodában tárgyalt Fónagy János államtitkárral a postahivatalok mihamarabbi újraindításáról.

November 12-től országosan 366 helyen fog szünetelni a postai szolgáltatás, ez 210 települést érint. Az energiaválság a Magyar Postának több mint 20 milliárd forint költségterhet okozott, az életbe lépett intézkedéssel azonban jelentős összegeket takaríthatnak meg.

Úgy tűnik viszont, hogy a november közepén bezáró székesfehérvári posták hamar újranyithatnak majd és az is elképzelhető, hogy csak néhány hetet, egy-két hónapot tartanak zárva a helyiségek. 

Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere arról számolt be közösségi oldalán, hogy hétfőn a Miniszterelnöki Kabinetirodában tárgyalt Fónagy János államtitkárral a postahivatalok mihamarabbi újraindításáról. Állítása szerint a megbeszélés konstruktív és sikeres volt.

A postahivatalok újraindításának az a feltétele, hogy a jövőben fenntartásuk költségeinek egy részét átvállalja az önkormányzat, azaz a posták működtetését a város az állammal közösen biztosítja.

A mai tárgyalás nyomán a Posta erre felhatalmazott képviselőivel a lehető leghamarabb elkezdjük az egyeztetéseket az önkormányzati támogatás mértékéről, jogi, pénzügyi kereteiről. A megállapodásnak meg kell felelnie az európai uniós és hazai jog előírásainak. Mivel ez bonyolult folyamat lehet, ezért az előkészítés pár hetet igénybe fog venni, de igyekszünk a lehető leggyorsabban megállapodni annak érdekében, hogy a fehérvári postahivatalok minél hamarabb újra tudjanak indulni

– áll a posztban.

Mint megírtuk, egy szombathelyi lakótelep posta nélkül maradt lakóinak egy civil szervezet és egy nyugdíjasklub önkéntesei próbálnak segíteni. A lakótelep postapótlója egy-két óráig lesz nyitva naponta, ahol feladhatják az ajánlott leveleket, csomagokat és csekkeket. Az átvett értékekről elismervényt állítanak ki.