Raliautós hirdetések után 135 millió forint adót csalt egy vállalkozó

2022.11.08. 12:00
Költségvetési csalás miatt vádat emeltek egy vállalkozó ellen, aki fiktív számlákkal 135 millió forint adó befizetését akarta elkerülni, miután hirdetéseket helyezett el raliautókon.

A komáromi gazdasági társaság több száz millió forintos bevételének csökkentésére hat alvállalkozótól szerzett be fiktív költségszámlákat. A főügyészség a gazdasági társaság ügyvezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg – közölte az MTI-vel Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Az elkövető a valótlan tartalmú számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével összesen közel 135 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének.

Vádat emeltek további három férfi ellen, akik közül ketten részt vettek a fiktív számlák kibocsátásában, egyikük pedig névleg elvállalta az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetését.

A főügyészség indítványozta, hogy a Tatabányai Törvényszék a vagyoni hátrányt okozó gyanúsítottra és a fiktív számlákat kiállító egyik férfira végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, valamint tiltsa el őket a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól. A másik számlakiállító férfi esetében pénzbüntetés kiszabására és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól eltiltásra tettek indítványt, a stróman ügyvezetőre pedig próbára bocsátást kértek.