Tanárballagás Budapesten: „Ez egy gyönyörű hivatás, de nehéz élet”

63A8025
A nem állami fenntartású intézményekben is egyre nagyobb az elégedetlenség, az egyházi iskolákban tanító pedagógusok mihamarabbi változást szeretnének az oktatás területén. A helyzet súlyosságát kedd délután egy tanárballagással demonstrálták.

19.15 A tüntetésnek hivatalosan is vége, a demonstrálók távoznak a helyszínről.

19.10 Lakatos Máté szerint vidékről is érkeztek volna a tanárballagásra, de Szegedről vagy Pécsről nehéz lett volna megoldani, hogy hétköznap tanítás után ideérjenek. A fő szervező kérdésünkre, hogy mire számít, változni fog valami, hogy többszázan eljöttek a tanárballagásra, azt felelte:

Ha nem érünk el semmit, akkor is fontos, hogy együtt, mi pedagógusok kiálltunk a közös ügyünkért.

19.00 Az egyik szervező elmondta, hogy sok állami intézményt elhagyó pedagógus ment át egyházi iskolába. „Aki nem akarja feladni a hivatását és hívő, a valamivel jobb körülmények miatt megy át egyházi iskolába tanitani” – tette hozzá lapunknak. A Szent István Bazilika előtti tér este hét órára teljesen kiürült.

18.40 A demonstráció után egy diákokból álló csoport az Indexnek elmondta, azért jöttek ki, hogy lelkileg támogassák tanáraikat. Elmondásuk szerint náluk ugyan nincs pedagógus hiány, de sok nyugdíjast hívtak vissza és látják a túlterheltségüket, problémáikat.

Elég szomorú, hogy érettségi előtt ezzel is foglalkozunk kell, de eljöttünk, mert kiállunk mellettük

– tették hozzá.

18.25 Csepregi András, evangélikus lelkész könyörgést olvas fel, annak érdekében, hogy együtt elérjék céljaikat. Végül a fő szervező újra színpadra lépett, és megköszönte a pedagógusok és diákok részvételét a ballagási menetben, és arra kért mindenkit, hogy csendben távozzanak a Szent István térről, mivel holnap tanítási nap van.

18.10 Mikesy András, szervező azt mondta, néha kicsit bántja, hogy barátainak olykor ki kell őt segíteniük, és azt mondják a tanárok keveset dolgoznak, mivel ott van nekik a nyári szünet. Azt szeretné, ha értük is úgy küzdenének mint a fűtésszámláért.

A tanár a jövő pásztora és nincs ennél szebb hivatás 

– mondta.

Majd a fő szervező, Lakatos Máté a felolvasta az öt pontban megfogalmazott követeléseiket, és hozzátette, hogy az oktatás ügye nemzetstratégiai kérdés, amelyhez egy önálló oktatásügyi minisztérium felállítását követelik. A fő szervező elmondta, hogy az ötpontos állásfoglalást online alá lehet írni, és egy hatodik ponttal is ki lehet egészíteni. Mikesy András ezzel kapcsolatban azt mondta, ezt a hatpontos javaslatot fogják benyújtani az intézmények fenntartóinak, és kérik a törvényhozóknál a közbenjárásukat.

17.55 „Egy tanár sokkal többet ad az oktatásnál. Nemcsak nevel, hanem figyelmet, biztonságot, szeretet és hitet ad. Pszichológusa nem mindenkinek van, de tanára igen” – mondta a következő megszólaló, Tóth Noémi Dalma pályakezdő pedagógus. Beszédében úgy fogalmozott: számára a Jóisten jelölte ki ezt az utat, mert mindennél többet ér, ha látja, hogy a diákjai fejlődnek.

Ha kipihentek vagyunk, több energiánk és több türelmünk van feléjük. Ha nem három helyen dolgoznék azért, hogy összejöjjön egy teljes fizetés, jobban tudnék figyelni rájuk. Ez egy gyönyörű hivatás, de nehéz élet. Egyelőre én még nem ballagok, ameddig bírom erővel

– emelte ki a pályakezdő tanár.

17.40 Posta István, a ballagási menet egyik szervezője beszédében elmondta: összesen 34 egyházi fenntartású intézmény, köztük római és görög katolikus, református, evangélikus, baptista iskolák mintegy 300 pedagógusa érkezett a demonstrációra, de több állami fenntartású intézmény is jelezte szolidaritását.

Köszönjük nekik, hisz tudjuk, hogy az ő helyzetük még nehezebb. Éppen azért vagyunk itt, hogy a legtehetségesebb fiataloknak ne legyen kérdés, hogy a tanári hivatást választják-e. Köszöntjük a leendő és a jelenlegi pedagógusok édesanyját, az enyém is köztük van

– fogalmazott Posta István szervező, majd hozzátette: minden pedagógusnak jár a hála azért, mert egy alig fizetett, kevésbé megbecsült szakmában teljes hivatástudat mellett kitartóan dolgoznak.

17.35 A bazilika előtt felállított színpadon három iskolapad sorakozik. A beszédek azután kezdődnek, ha a menet vége is beérkezik a Szent István térre. 

Az esemény egyik szervezője közben elárulta, hogy a pedagógushiány kevésbé érinti az egyházi iskolákat, mint az államiakat, de mivel ők is a közalkalmazotti bértábla szerint kapják a fizetésüket, náluk is hiányoznak tanárok a rendszerből.

17.30 A ballagók mögött a rendőrség megindította a József Attila utca forgalmát. Megkondultak a Szent István-bazilika harangjai, a menet megérkezett.

17.20 A több száz részt vevő tanár az ismert ballagási dalokat énekelve, hármas sorokban sétál, miközben diákjaik a tér több pontján sorfalat állnak. Az esemény nagy rendőri jelenlét mellett zajlik. A József Attila utca Lánchíd felé tartó szakaszát lezárták, mivel olyan sok pedagógus és tanítvány van jelen, hogy a járdán nem férnének el.

A ballagó menet eleje már bekanyarodott a Sas utcába, a vége pedig még mindig a templom előtt van.

17.10 Egy zászlóra feltűzték a pedagógusok által készített szalagokat, amelyekre nevüket, tantárgyukat és pályakezdésük évét írták fel. A főszervező felhívta a figyelmet arra, hogy ez békés és politikamentes demonstráció. Hármas sorokban állva több száz tanár várakozik az indulásra.

A szervezők csak pedagógusokat hívtak a demonstrációra, de szülők és diákok is eljöttek szolidaritásukat kifejezve.

17.00 A főszervező, Lakatos Máté az Indexnek úgy fogalmazott: mindenki egykori ballagási tarisznyájával érkezett – hisz egyszer mindenki elballagott –, ami most a pályát elhagyó pedagógusok nagy számára hívja fel a figyelmet. Ötszázan jelezték, hogy érkeznek a Facebookon meghirdetett eseményre, de a szervezők nagyjából 250 résztvevőre számítanak. Közel harminc egyházi iskola pedagógusai jelezték részvételüket, főként budapesti intézményekből, de pár, az agglomerációban található gimnázium tanára is jelen van.

A ballagási menet 17 órakor veszi kezdetét, a kijelölt útvonal mentén vonulnak majd fáklyákkal (amit a szervezők osztanak ki), ballagási dalokat énekelve, fúvószenekar kíséretében.

16.50 Az Index a helyszínről jelentkezik: 17 óra előtt néhány perccel a Deák Ferenc téri templom előtt gyülekeztek a békésen demonstráló, ballagó tanárok. Eddig pár tucat pedagógus érkezett, kabátjukra vetett tarisznyával.

Tarisznyával, ünneplőben ballagnak a tanárok

Összefogtak az egyházi intézményekben tanító pedagógusok annak érdekében, hogy felhívják a kormány figyelmét az oktatási rendszer hiányosságaira.

A tiltakozó tanárok úgy vélik, hogy a legszembetűnőbb probléma a pedagógushiány. Az elmúlt években az alacsony bérek miatt rengetegen hagyták ott a pályát, ezért az egyházi iskolákból és óvodákból távozó pedagógusoknak kedd délutánra tanárballagást hirdettek Budapest Belvárosába, a Deák Ferenc térre.

Lakatos Máté középiskolai tanár, az esemény főszervezője – aki korábban véleménycikket is írt az Indexre – lapunknak előzetesen úgy fogalmazott: az elmúlt hetekben az egyházi intézmények pedagógusai is sztrájkoltak, többen közülük a tüntetéseken, demonstrációkon is részt vettek, ami jól mutatja, hogy a nem állami fenntartású iskolákban is egyre nagyobb az elégedetlenség.

facebook 1667913792664 6995737492226455852
Fotó: Lakatos Máté

A ballagó tanároktól a szervezők azt kérték, hogy alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg, és lehetőség szerint tarisznyát is hozzanak magukkal. 

A pályaelhagyó pedagógusok – akiket szülők és öregdiákok búcsúztattak – a Deák Ferenc téren gyűltek össze, majd onnan közösen vonultak át a Szent István térre. 

A tiltakozók öt pontban foglalták össze követeléseiket

Az egyházi intézményekben tanító pedagógusok egy ötpontos állásfoglalást is kiadtak, követeléseik a következők:

  1. Új nemzeti oktatási stratégiát! Egy oktatási stratégia megszületéséhez széles szakmai konszenzus szükséges. Kialakításához oktatási háttérintézmények kellenek, illetve be kell vonni a szakmai szervezeteket és minden, oktatásügyben érintett csoport képviselőit. Az intézményi átalakításon túl az oktatási stratégia része kell hogy legyen a Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek és az érettségi követelményrendszer felülvizsgálata.
  2. Gyerekbarát oktatást! A családbarát politika eredményeit megkérdőjelezi, ha a családok támogatása csak az iskola kapujáig tart. Aki az iskolát nem támogatja, az a családokat sem támogatja igazán. Az iskolai tananyag tartalma, mennyisége, a nevelés és az oktatás módja a gyerekek valódi igényeinek feleljen meg! Csökkenjen a tanárok óraterhelése, hogy maradjon idejük és energiájuk a diákjaikkal való személyes törődésre! A pedagógusoknak ne kelljen másodállást vállalniuk, a saját gyerekeik számára is lehessenek jelen szülőként, családfenntartóként!
  3. Autonómiát! A gyerekek igényei intézményenként eltérők. A helyi igényekre helyben kell válaszoknak születniük. A törvényi szabályozás engedje meg, hogy a pedagógusok szabadabban alakíthassák pedagógiai programjukat! Ennek feltétele a tankönyvek széles választéka és a szabad tankönyvválasztás is. Az intézmények kapjanak valódi önállóságot, a működtetés kérdéseiben az állami fenntartású iskolákban se egy tőlük távoli tankerület döntsön!
  4. Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért! Az oktatás felemelésének legelső feltétele, hogy jó képességű fiatalokat kell megnyerni az oktatás számára, a pályaelhagyást pedig meg kell állítani. A pedagógusbérek hosszú távon kiszámíthatóan tegyék lehetővé egy család eltartását és az értelmiségi életformát! Garantálja törvény a bérek értékállóságát! A fizetés legyen igazságos: igazodjon a munkaterheléshez, az óraszámhoz, legyenek kifizetve a helyettesítések és minden tanórán kívüli tevékenység!
  5. Megbecsülést a pedagógusoknak! A pedagógusok munkájának megbecsülése mutatja meg azt, hogy egy ország vezetése hogyan gondolkodik az oktatásról. A tanári tiltakozások az oktatás mély válságának tünetei, a sürgős változás iránti vágy vezeti őket. Szolidaritást és együttműködést várunk a véleményükért kiálló pedagógusokkal! A tünetek felszíni kezelése helyett irányuljon nagyobb figyelem a tiltakozásokat kiváltó okokra! Induljanak érdemi tárgyalások a pedagógusok képviselőivel! Az oktatás ügye nemzetstratégiai kérdés, amely felelős oktatási minisztérium felállását követeli meg!

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)