Baranyi Krisztina: Nem engedhetjük el a Fudan Egyetem ügyét

D1I3654
2022.11.09. 15:23
Bár a IX. kerületi helyi választási bizottság Baranyi Krisztina kétkérdéses népszavazási kezdeményezéséből csak az egyiket engedte át, a ferencvárosi polgármester nem mond le a népszavazás lehetőségéről. A politikusnak erre két oka is van.

Miután az Alkotmánybíróság elkaszálta a Fudan Egyetem ügyében az országos referendumot, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kétkérdéses népszavazást kezdeményezett a helyi választási bizottságnál.

Az első kérdés arra irányul, hogy mit szólnának a kerületben élők ahhoz, ha a kollégiumokat is tartalmazó Déli Városkapu-fejlesztés a nemzetközi pályázaton díjnyertes tervtől eltérő funkcióval és módon valósulna meg.

A másodikban arra kérdeznének rá, hogy a helyiek egyetértenek-e azzal, hogy Ferencváros önkormányzata egyetlen, saját tulajdonában lévő ingatlant se adjon át a Fudan Egyetem megépítésére.

A helyi választási bizottság a kettő közül csak a másodikat engedte át, az első kérdést nem. Baranyi Krisztina ez ügyben a Népszava megkeresésére úgy fogalmazott: nem nyugszanak bele a döntésbe, és megtámadják az első kérdést elmeszelő határozatot. Mint mondta, tudomása szerint a helyi választási bizottság sem volt egységes az ügyben, így bízik abban, hogy még átmehet az eredeti koncepció.

A polgármester előrebocsátotta, hogy amint mindkét kérdés ügyében végleges döntés születik, a kerületi képviselő-testület elé terjeszti a népszavazás kiírására vonatkozó javaslatát, ám a legkorábban így is csak tavasszal voksolhatnak a ferencvárosiak.

„Két okból sem engedhetjük el a Fudan Egyetem ügyét. Egyrészt tartozunk ennyivel annak a 230 ezer embernek, akik aláírásukkal tiltakoztak a magyar egyetemistáknak épülő Diákvárost kínai campusszal felváltani kívánó kormánydöntés ellen. Másrészt a Fudan Egyetem megvalósításának feltételei továbbra is adottak: a kormány nem vonta vissza az erre vonatkozó döntést, az egyetem fenntartására hivatott alapítvány is töretlenül működik” – mondta a lapnak Baranyi Krisztina.

A Fudan-sztori előzményeiről itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Baranyi Krisztina az MTVA előtti tüntetésen 2022. november 4-én. Fotó: Németh Kata / Index)