18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jeszenszky Zsolt Baranyi Krisztináról: „Ha az ember k*rvának áll, akkor b*szni kell”

B  ZA20200814003
2022.11.09. 18:12
Jeszenszky Zsolt, a Hír TV műsorvezetője – aki a Pesti TV korábbi műsorvezetője volt – reagált arra, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az ATV műsorában felemlegette egy róla szóló obszcén kijelentésüket.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Baranyi Krisztina nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok portál újságírójának kérdéseire. Az eset nagy közéleti vitát generált, amelynek részeként kedd este Baranyi Krisztina Fürjes Balázzsal, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével vitatkozott a szólásszabadságról.

Az adásban a ferencvárosi polgármester megmutatta azt a felvételt, amely a Jeszenszky Zsolt nevével fémjelzett Politikai Hobbista című műsorban készült. A műsor egyik szereplője azt mondta, hogy 

Baranyi se nem okos, se nem túl szép. Inkább d*gnának kecskékkel, mert azt utána legalább meg lehet enni.

Az ATV-s szereplésre reagált most a Facebookon Jeszenszky Zsolt, aki azt írta: 2020 decemberében hangzott el ez a mondat a műsorban, méghozzá Ambrózy Árontól, a Pesti Srácok újságírójától. Jeszenszky azt írta, hogy „minden épeszű ember tudja, hogy a Politikai Hobbista egy szókimondó, szatirikus politikai talk show, amelyben ilyen és még ennél sokkal durvább dolgok is elhangzanak időnként”.

Ha az ember k*rvának áll, akkor b*szni kell. És ezzel most nem Baranyi Krisztina esetleges korábbi vagy kiegészítő foglalkozására gondolok – vagy volt neki ilyen, vagy nem, ő dolga. Hanem arra, hogy aki politikusnak áll, az bizony kap hideget-meleget. És el kell viselnie. Ha nem bírja, válasszon magának más pályát

– írta Jeszenszky Zsolt Facebookon Baranyi Krisztina panaszára reagálva.

Második Reformkor: Ne kapjanak közpénzt az álhíreket terjesztő médiumok

„Nem szavaznék meg egy olyan törvényjavaslatot, ami azt mondaná: ha egy sajtótermék elveszít tíz, húsz, ötven sajtópert, akkor föl kell számolni a működését, és onnantól nem minősül újságírónak az, aki ott dolgozik” – egyebek mellett erről is beszélt Fürjes Balázs államtitkár az ATV-n megrendezett vitában. Erre a felvetésre reagált most egy közleményben a Második Reformkor Alapítvány.

Írásukban azt javasolják, hogy a hiteles tájékoztatáshoz való jog, valamint a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elvének érvényesítése érdekében

csak korlátozottan vagy egyáltalán ne jussanak közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok.

A fake-ek és ellensúlyok névre keresztelt koncepciójuk alapján nem hallgattatnának el senkit, de azt megakadályoznák, hogy a sajtópereket vesztő médiumok az adófizetők pénzén hazudjanak tovább. Álláspontjuk szerint időszerű lenne lefekteti a fake news jelenségével szembeni fellépés minimumát,

mivel az állam nem vehet részt a hazugság finanszírozásában. 

A javaslat szerint az elbírálás alapját a jogerős bírósági ítéletek szolgáltatnák. „A fake news káros jelenség függetlenül annak politikai színezetétől. Az ellenzéki és kormánypárti szavazók, sőt az ellenzéki és kormánypárti közszereplők egyaránt védelemre jogosultak” – szögezte le közleményében a Második Reformkor Alapítvány.

(Borítókép: Jeszenszky Zsolt a Pesti TV egy műsorának kamerapróbáján 2020. augusztus 14-én. Fotó: Balaton József / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport