Kiadták a figyelmeztetést, a következő napokban visszatér a nyálkás őszi idő

D KOM20220924005
2022.11.09. 05:55
Szerda reggelre is sokfelé alakulhat ki köd, több helyen sűrű köd is előfordulhat. Napközben főként a Dunántúlon és délen süthet ki a nap, az északkeleti tájakon és a főváros térségében azonban egész nap megmaradhat a felhős, nyirkos időjárás.

Szerdán is sokfelé lesz felhős, ködös, párás a reggel. Napközben az északi, északkeleti tájakon és néhol nyugaton maradhat tartósan felhős, ködös az idő, hosszabb napos időszakokra délen, délnyugaton készülhetünk – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint a felhős, ködös tájakon helyenként ködszitálás, este szitálás, gyenge eső is előfordulhat. A Dunántúlon élénk, néhol erős széllökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet. 

Hajnalban 2–8, délután 7–17 fokot mérhetünk.

Az orvosmeteorológia szerint szerdán sem várható fronthatás, de ismét sokfelé lesz nyirkos, ködös az idő, emiatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. Az ország keleti, északkeleti felén egész nap kitarthat a szürke, nyirkos idő, emiatt továbbra is fennállhatnak a fentebb említett panaszok, emellett bágyadtság, rossz közérzet jelentkezhet, csökken a hő- és komfortérzet.

időjárás
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenegy megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést tartós, sűrű köd miatt. A legalább hat órán át tartó ködben pár száz méteres látástávolságra leginkább Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében lehet számítani.

Esőt hoz a hidegfront

Csütörtökön túlnyomóan felhős, többfelé borult időre számíthatunk, de kezdetben délen még napos idő ígérkezik. Napközben egy hidegfront hatására több helyen fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugatira forduló szelet több helyen kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Hajnalban pára, köd ismét képződhet, 3–9 fokig hűl le a levegő. A csúcshőmérséklet 10 és 16 fok között alakulhat.

Pénteken már a napsütésé lesz a főszerep, és csak elvétve lehet egy-egy zápor keleten. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon megélénkül, néhol megerősödik. Hideg lesz a reggel, 1–8 fok várható, néhol gyenge fagy is lehet. Napközben 10–15 fokra van kilátás.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)